Stručnjak: Nije referendumsko pitanje sir pa da se pokvari ako ostane otvoreno

Screenshot: N1

PROFESOR ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci Matija Miloš osvrnuo se gostujući na N1 na prijedlog novog Zakona o referendumu. 

"Od kada su ukinuti pragovi izlaznosti i prihvaćanja referendumske odluke, moguće je jako malim dijelom birača osvojiti odluku na referendumu. To je problematično jer se onda postavlja pitanje kako jedan mali broj birača može biti reprezentativni izraz volje biračkog tijela", komentirao je Miloš za N1.

"Referendum ne može zamijeniti postupanje vlasti"

Profesor veli da se u referendumskoj praksi ustalila ideja isključivih ovlasti vlade. Miloš objašnjava da je ona izuzetno problematična jer nije jasno kako se određuju granice isključivih ovlasti, odnosno kada se u njih može zadirati, a kada ne.

"Kada čitate prijedlog promjena Ustava i Ustavnog zakona, vidite da se predlagatelj poziva na činjenicu da postoje određena pitanja koja spadaju u nadležnost sabora i vlade. Referendumom se mogu promijeniti okvir i pravila u kojima se te ovlasti vrše. Vi nikada time nećete zadirati u isključive ovlasti.

Bolje je razmišljati tako da referendum ne može zamijeniti postupanje vlasti. Zato se i ne može staviti proračun na glasanje. To može dovesti do toga da se referendum nikada i ne raspiše o pojedinim pitanjima. To je kao da imate problem s istražnim povjerenstvima sabora, pa kada se pokuša pokrenuti istražno povjerenstvo, automatski se poziva vladajuća koalicija na diobu vlasti”, rekao je.

"Nije referendumsko pitanje sir pa da se pokvari ako ga ostavite otvorenog"

Profesor Miloš kaže da je nejasno što se mijenja vladinim prijedlogom. 

"Navodi se da je sabor najviše zakonodavno tijelo, što je glupost samo po sebi. Mi imamo samo jedno zakonodavno tijelo i to je sabor. Ne postoji najviše zakonodavno tijelo. Nije jasno ni zašto je Ustavnom sudu dopušteno da dvaput intervenira.

Ustavnost pitanja nije nešto što se može mijenjati na takav način. Ako je bilo neustavno na početku, onda se očekuje da je neustavno i nakon što su potpisi prikupljeni. Nije referendumsko pitanje svježi sir, pa da ste ga dugo ostavili otvorenog i da se pokvario nakon određenog vremena. Ili je ustavno ili nije", rekao je riječki profesor za N1.

Pročitajte više