Stručnjak objasnio u čemu je problem s blackfaceom u Tvoje lice zvuči poznato

Foto: Društvene mreže

NEDAVNI nastup pjevačice Nede Parmać, koja je "glumila" Michaela Jacksona iz faze The Jackson Five, u televizijskom showu Tvoje lice zvuči poznato (TLZP) ponovno je aktualizirao temu blackfacea u hrvatskom javnom prostoru. 

>> Neke imitacije u TLZP-u razbjesnile ljude: "U normalnom društvu ovo ne bi prošlo"

Za početak treba razjasniti što je zapravo blackface, što bi se doslovno moglo prevesti kao "crno lice". Blackface je izraz kojim se opisuje crna ili tamna šminka koju su bijeli izvođači stavljali na svoje lice kako bi glumili crne likove na pozornici, pritom većinom karikature crnaca, koji su prikazivani kao glupi, lijeni i lakovjerni.

Što je blackface?

Ova praksa je postala naročito popularna u SAD-u u 19. stoljeću, dakle u vrijeme ropstva, pa onda segregacije crnaca odnosno Afroamerikanaca, koji sami ni nisu imali priliku glumiti crne likove na pozornicama kazališta i vodvilja. Ako jesu, većinom su to bila karikature, primjerice o crncima koji su sretni robovi na plantaži i koji misle da bijeli gospodar uvijek zna bolje. No blackface nije (bio) popularan samo u SAD-u, već i u nekim državama Europe.

Danas se korištenje blackfacea na Zapadu smatra rasističkim i neprihvatljivim, no u Hrvatskoj cijela nacija skoro svake nedjelje u jednom od najpopularnijih televizijskih emisija može gledati blackface i širenje rasističkih stereotipa koji su upisani u tu praksu.

Nova TV nije objavila na društvenim mrežama snimku najnovijeg blackfacea iz TLZP-a

Ipak, Nova TV i dalje inzistira na blackfaceu u TLZP-u, iako se čini da su shvatili da imaju sve veći problem, s obzirom na to da nastup Nede Parmać u blackfaceu nije objavljen na službenom kanalu emisije na YouTubeu, gdje bi lako mogao biti izbrisan kao rasistički sadržaj.

>> Zašto Nova TV nigdje nije objavila snimke nastupa Nede Parmać u TLZP-u?

Kako bismo pokušali razjasniti što predstavlja blackface u hrvatskom i širem kontekstu, obratili smo se Borisu Ružiću, postdoktorandu na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Ružić kaže da je tema blackfacea u hrvatskom društvu "izrazito zanimljiva i važna". No nije zadovoljan načinom kako se o toj temi razgovara i koja se pitanja o njoj postavljaju, naročito jer se korištenje blackfacea gleda u kontekstu uvredljivosti, a riječ je o nečemu mnogo većem od toga.

Kulturolog Ružić: Nije rasizam pojam kojim se odlučuje vrijeđa li se netko ili ne

"Izgleda da se u ovoj raspravi rasizam tretira kao pojam kojim se odlučuje vrijeđa li netko ili ne, odnosno, vrijeđa li se netko rasizmom ili ne. U pitanju je, nasuprot toga, pojam koji upućuje na perpetuaciju strukturalnih nejednakosti u društvu temeljenih na boji kože: rasizam nije pitanje uvrede, već načina na koji je svatko od nas a priori već uvjetovan na specifičan način govoriti o drugome", objašnjava Ružić.

"Smatram da je samo pitanje o uvredljivosti blackfacea postavljeno u javnom diskursu krivo. U rasizam, kao i srodni kolonijalizam, uključen je nesrazmjer moći između onoga koji ima pravo na djelovanje (kostimiranje u ovom slučaju) i onoga koji to kostimiranje može samo gledati. Iako se doima kao zabava, taj nesrazmjer u temelju je društvenih nejednakosti koje su proizvele kolonijalne i rasističke diskurse. Kada to kažem, mislim na povijest i sadašnjost rasizma koji ne počiva samo na izravnom podjarmljivanju drugoga, već na stvaranju društvenih struktura koje će to podjarmljivanje normalizirati, normirati i ugraditi u same kulturne prakse, primjerice na klasnoj, rasnoj i etničkoj razini, isključivanjem, getoiziranjem, ekonomskom stratifikacijom pri obrazovanju i slično", ističe ovaj kulturolog.

Nova TV ili ne razumije ili odbija razumjeti

Treba li Nova TV odustati od toga da sudionici emisije TLZP koriste blackface dok imitiraju glazbene izvođače poput Michaela Jacksona i Lizzo, pitamo Ružića.

"Nova TV inzistira da je u pitanju transformacija u zabavne svrhe, i to je njihova istina na osnovnoj razini medijske spektakularizacije kulturnih formi, kao i kapitalističkog modusa televizijske proizvodnje", kaže on.

Dodaje kako vjeruje da "gost emisije koji oboji kožu vjerojatno nema rasističke namjere", ali problem nije u namjerama,nego u ishodu, kao i u nerazumijevanju problema, odnosno odbijanju da se problem razumije.

"Nova TV, a i izvođači, izgleda da ne razumiju da se svojim činom uključuju u polje nejednakosti izvan kontrole 'njihovih namjera', kojim podsjećaju i afirmiraju, performiraju tu nejednakost na najmanje dvije razine. Prva je da podsjećaju na bremenitu povijest i sadašnjost uvredljivog blackface fenomena koji se ne može izolirati samo na SAD - uostalom, Rijeka ima nepriznati problem s Morčićima, Nizozemska s Crnim Petrom, a tu je i aktualni premijer Kanade, koji je svojedobno u šali nosio blackface. Drugo je da oni, nesvjesni svoje privilegirane pozicije u rasnom smislu, cinično 'oblače' tuđu put za potrebe zabavne industrije, ignorirajući stoljeće borbe za rasnu ravnopravnost", smatra Ružić.

Blackface nije pitanje pretjerivanja u političkoj korektnosti

Znakovito je da se Damir Kedžo, kada je izabran da predstavlja Hrvatsku na Eurosongu, ispričao zbog toga što je koristio blackface tijekom svojih prijašnjih nastupa na TLZP-u.

Tj. kao da postoji svijest da to vani ne prolazi, ali da kod nas ipak od toga ne odustajemo…

"Ako bih bio ciničan, rekao bih da me čudi da zemlji koja svoje nacionalne mitove pomno čuva od zaborava ne razumije osjetljivosti jednog duboko kompleksnog društvenog fenomena utemeljenog na odnosu nejednakosti, utamničenju i mučenju, te pitanje svodi na prvoloptaško ismijavanje takozvane pretjerane političke korektnosti", zaključuje Boris Ružić.

Kontroverze u Velikoj Britaniji i Poljskoj

Emisija Tvoje lice zvuči poznato nastala je u Španjolskoj pod nazivom Tu Cara Me Suena i prvi put je emitirana 2011. godine. U međuvremenu se diljem svijeta pojavilo pedesetak verzija ovog showa, koji je popularan od Filipina preko Mozambika do Velike Britanije.

Britanski Your Face Sounds Familiar 2013. našao se na udaru kritika nakon što se grčka pop pjevačica Mando odlučila pojaviti kao Stevie Wonder, a zbog negativnih reakcija izbjegavaju se slučajevi u kojima bijeli izvođači imitiraju crne.

U Poljskoj je pak kontroverze izazvao nastup glazbenika Bogumila Boogieja Romanowskog iz 2018. godine, koji je u TLZP-u nastupio kao kanadski superstar Drake. Romanowski je nosio blackface dok je imitirao Drakea pjesmom Hotline Bling, a njegov je nastup izazvao dosta negativnih reakcija na društvenim mrežama u Poljskoj. 

Poljska verzija TLZP-a se zbog toga i službeno oglasila sljedećom izjavom: "TLZP je zabavni show čija je namjera reproducirati imidž i nastup dobro poznatih i poštovanih umjetnika što je preciznije moguće. To je poznato diljem svijeta."

U svakom slučaju, poljski TLZP nije odustao od korištenja blackfacea te su u međuvremenu natjecatelji imitirali izvođače poput Michaela Jacksona, Missy Elliott i Stevieja Wondera.
 

Pročitajte više