Stručnjak za droge o Hrvatima u balkanskom kartelu: Mi smo sposobna nacija

Screenshot: YouTube

U NIKAD većem udaru balkanskom narkokartelu, koji je kokain krijumčario u Europu, uhićeno je više od 60 ljudi. 

U akciji naziva Musala sudjelovali su policajci iz osam zemalja, među kojima i hrvatski. Zaplijenjene su goleme količine novca, droge i luksuznih automobila. 

Protiv uigrane ekipe koja se bavila trgovinom drogom, krađama, iznudama, otmicama i pranjem novca - istraga je bila opsežna i kompleksna.

Sve je trajalo tri godine. Iako je španjolska policija cijeli slučaj i zaključila, veliku ulogu imala je i hrvatska policija.

 

"Želim iskoristiti ovu situaciju i podsjetiti vas na to da je balkanski narkokartel velika prijetnja cijeloj Europi. To je kriminalna organizacija aktivna na globalnoj razini", rekao je Tomislav Štambuk iz PNUSKOK-a, piše RTL.

U pretresima sudjelovalo osam zemalja

Zaplijenjeno je više od 2 tone kokaina, 324 kilograma marihuane, više od 600 tisuća eura, 9 luksuznih automobila i 5 motora. Među zapljenama ima i oružja, a zaplijenjeno je i 300 metaka, računalna oprema, detektori kamera, čak i identifikacijska oznaka crnogorske policije.

61 osoba je prijavljena, a 23 su uhićene. Od toga 13 u Španjolskoj, 10 u Sloveniji.

"To je organizacija koja je imala dobre ekonomske 'mišiće', koja se kretala po cijelom svijetu. Pojavili bi se u Santo Domingu, a poslije u Dubaiju. U njezinu djelovanju je sudjelovalo puno ljudi, što je jedna poteškoća na koju smo naišli", rekao je načelnik španjolske Nacionalne policije za borbu protiv narkotika Antonio Martinez Duarte. 

Novac prali prodajom nogometaša

Prvi trag bio je 2018., kad je uočena 20-metarska jedrilica u kojoj su bila dva hrvatska državljanina i jedan Amerikanac. U brod su se odmah ukrcali agenti i shvatili su da se prevoze tone kokaina.

Istraga se nastavila i 2019., kad je otkriven jedan od najvažnijih članova u Španjolskoj. Sve se nastavilo 2020. s novom pomorskom akcijom, a ove godine sve je i finalizirano.

Operaciju Musala Španjolci vide kao napad na složeni kartel s velikom ekonomskom moći za trgovinu drogom, koji je novac prao prihodima od prodaje nekretnina i nogometaša.

"Najveći problem koji su imali je kako vratiti taj novac na legalno tržište. Jedan od načina koji smo otkrili jest kupnja i prodaja nogometaša u Kolumbiji. Bila je jedna grupa koja je imala stalnu bazu u Dubaiju", rekao je načelnik španjolske Nacionalne policije za borbu protiv narkotika Antonio Martinez Duarte.

"Ovo je snažna poruka kartelima"

Balkanski kartel inače je odgovoran za više od 50 posto droge koja se iz Južne Amerike prokrijumčari u Europu.

"Ova uspješna suradnja svih policija u kojoj smo upotrebljavali novu metodu rada, koja će biti budućnost u borbi protiv kriminalnih organizacija, je snažna poruka tim organizacijama, ali i korupcijskim strukturama koje ih podupiru i financiraju, da nitko nije nedodirljiv", rekao je Tomislav Štambuk iz PNUSKOK-a. 

Udruženi policajci nadaju se da ovime akcija neće stati, pa ovaj udarac narkokartelu nazivaju tek početkom. 

Željko Petković iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo bavi se suzbijanjem zlouporaba droga. Za RTL je rekao da se proizvodnja kokaina nastavlja.

"Govorimo o oko dvije tisuće tona na godišnjoj bazi, vjerojatno će doći do zamjene, neka druga kriminalna organizacija koja će nastaviti to poslovanje, jer moramo znati da se radi o ogromnoj količini novca, europsko narkotržište vrijedi 30 milijardi eura na godišnjoj bazi", rekao je Petković. 

"Kokain nabavljaju direktno od proizvođača"

Kaže da su balkanski karteli poprilično aktivni.

"Toliko su uspješni zahvaljujući novom poslovnom modelu koji su razvili. Kokain nabavljaju direktno od proizvođača u zemljama Latinske Amerike, kompletna distribucija do Europe je u njihovoj nadležnosti", rekao je.

Istaknuo je da su na neki način izbacili posrednike te da postaju sve jači na globalnoj sceni.

"Treba kazati da globalno tržište kokaina zadnjih 10 godina u Europi bukti. Europa je postala primarno tržište za kokain, a što je, zadnjih nekoliko godina, rezultiralo povećanjem nasilja, međusobnih obračuna različitih kriminalnih skupina, ubojstvima na ulicama, što je na neki način dovelo do toga da je trgovanje kokainom jedan od sigurnosnih prioriteta Europske unije", kaže Petković. 

"Mi smo sposobna nacija" 

O važnoj ulozi Hrvata u narkokartelima kaže: "Mi smo sposobna nacija."

Naglasio je da su bitne sposobnosti koje u tom trenutku trebaju narkokartelima.

"Radi se o enormnom novcu i osim što se ogromna količina droge plasira na tržište i izaziva određene obračune među kriminalnim skupinama, postoji još jedan problem, a to je pitanje što s tim novcem, što s tim enormnim profitom. On se najčešće pokušava na neki način oprati, usmjeriti u legalno poslovanje. Time se, naravno, kupuju moć, pozicija i sve ostalo", rekao je i dodao da velik posao nosi velik rizik te da se međusobni obračuni podrazumijevaju. 

Svaki deseti Hrvat je konzument kokaina, a Petković kaže da nas takve brojke trebaju zabrinjavati.

"Mlađi su uvijek na neki način meta", rekao je Petković.

Kaže da se radi o generaciji od 15 do 36 godina. 

Pročitajte više