RAT U UKRAJINI

Stručnjakinja: Putin nije pokrenuo velik kibernetički napad. Zna što se može dogoditi

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden izjavio je kako bi se Rusija kibernetičkim napadima usmjerenim prema SAD-u mogla osvetiti za sankcije. Rusija je odbacila njegove navode prema kojima istražuju takve načine napada. Kibernetička stručnjakinja za BBC kazala je kako Rusija velike kibernetičke napade u ratu protiv Ukrajine nije pokrenula jer predsjednik Vladimir Putin zna da oni "mogu izmaknuti kontroli".

Predsjednica istraživačkog centra za kibernetički kriminal u SAD-u Samantha Ravich za BBC izjavila je kako se vjeruje da je Rusija 2018. godine pokrenula veliki kibernetički napad na Ukrajinu, i to u obliku virusa koji se proširio na cijeli svijet. "U ovome trenutku Putin želi kontrolirati što će i kada napasti. No sve je više očajan", rekla je Ravich.

Na pitanje kako se svijet može pripremiti za potencijalni kibernetički napad, odgovorila je da je potrebno kopirati podatke i poboljšati sigurnost mreža. Ujedno je napomenula kako je trebalo dugoročno planirati obranu od mogućih kibernetičkih prijetnji.

Pročitajte više