Stručnjakinja za epidemije: Situacija se mijenja, virus se prilagođava

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U HRVATSKOJ je jučer od posljedica koronavirusa preminula 51 osoba.

"Svaki dan nažalost izgubimo jedan autobus ljudi. Da su se cijepili vjerojatno bi mogli biti spašeni", izjavila je u HTV-ovom Studiju 4 Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

"Koronavirus mutira i došli su novi sojevi. Došlo je cjepivo i veliki broj ljudi je cijepljen. Može se reći da je omikron varijanta možda malo manje opasna, posebno za one koji su cijepljeni. Kod njih se razvija nešto blaža klinička slika. To se promijenilo. Virus se prilagođava našoj borbi protiv njega", istaknula je Mirjana Kujundžić Tiljak.  

"Omikron doista ne može prouzročiti tako težak oblik bolesti"

"Omikron varijanta se brzo širi. Ima više od 50 mutacija. To su mutacije i nastale tako da bi se on mogao brže širiti i zaobilaziti naš imunitet kojega stječemo preboljenjem i cjepivom. No on doista ne može prouzročiti tako težak oblik bolesti. To se dokazalo praćenjem svih slučajeva koji su se proširili po cijelom svijetu", dodala je. 

"Ono što nas brine je da izrazito veliki broj zaraženih, a onda ima i onih koji su teško oboljeli, što može rezultirati novim preopterećenjima zdravstvenog sustava", istaknula je Kujundžić Tiljak. Govoreći o podacima u brojnim državama o broju zaraženih i preminulih, istaknula je da nam to zapravo prikazuje sliku zdravstvenog sustava, kvalitetu zdravstvene usluge itd. 

Naglasila je da kada se uspoređuju države koje imaju bolju stopu procijepljenosti od Hrvatske, onda se vidi da je u Hrvatskoj u prvom valu bilo 17 umrlih na 1.000 potvrđenih slučajeva, u drugom i trećem valu 23, 24, a u četvrtom valu, kada smo dosegnuli više od 50% procijepljenog stanovništva imamo 12 umrlih osoba na 1.000 potvrđenih slučajeva. 

"Portugal je npr. imao u prvom valu 30 smrtnih slučajeva na 1.000 potvrđenih slučajeva, a u četvrtom valu tri preminula. A u međuvremenu su oni došli do 85% procijepljenog stanovništva", istaknula je Kujundžić Tiljak. 

Doista smo sigurni da što je veća procijepljenost manja je šansa umiranja od COVID-a, dodaje. "Vjerujem da će se na cijepljenje odlučiti i oni koji se nisu cijepili, a pozivamo i sve na dodatno cijepljenje", kaže.

Četvrta, peta doza...

Odgovarajući na pitanje hoće li biti i četvrte ili pete doze cijepljenja, kazala je da se to ne može sa sigurnošću reći. 

"Novi sojevi virusa koji se mogu dogodit će možda zahtijevati i nova modificirana cjepiva. Pfizer i Moderna su i najavljivali da su u mogućnosti razviti modificirana cjepiva. Dobar je primjer upravo gripa. Svake godine se cijepimo protiv gripe. To nas cjepivo štiti od zaraze i težih oblika gripe. To je u prošlim razdobljima isto bila teška i smrtonosna bolest. Ne vidim razloga zašto bismo se trebali bojati istog scenarija s COVID-om", izjavila je. 

Pročitajte više