Strugar pozvao roditelje da u ponedjeljak pošalju djecu u škole

MINISTAR prosvjete i športa Vladimir Strugar pozvao je danas roditelje da u ponedjeljak, 13. siječnja, pošalju djecu u škole jer će škole biti otvorene, a u njima organizirana redovna nastava ili druge školske aktivnosti.

Učenike će primiti ravnatelji škola ili drugi zaposlenici koji neće štrajkati, a njih je većina, ustvrdio je Strugar na današnjoj konferenciji za novinare.

Sindikat hrvatskih učitelja, kome se priključio Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu, najavljuje štrajk u osnovnim školama od 13. do 17. siječnja, a Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske jednodnevni štrajk za 15. siječnja.

Školski sindikati organiziraju štrajk jer je Vlada odlučila dodatnih 200 milijuna za školstvo u ovoj godini raspodijeliti samo za plaće učitelja i nastavnika, bez nenastavnog osoblja.

Hoće li učenicima biti opravdani školski sati ako idućega tjedna ne dođu u školu odlučit će Učiteljsko vijeće, kazao je Strugar istaknuvši kako nema nikakva razloga za nedolazak, posebice nakon što je na jučerašnjem sastanku sa školskim ravnateljima zaključeno da će većina zaposlenika raditi.

Strugar je naglasio da Ministarstvo prosvjete neće dodatno pregovarati sa sindikatima o povećanju plaća i ponovio da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno.

Po zakonu nitko osim ravnatelja nema pravo pozivati učenike da ne dolaze u škole, ponovio je ministar prosvjete.

Ocijenio je nekorektnim što sindikati podcjenjuju prosječno povećanje plaća učitelja i nastavnika za sedam posto i lažno uvjeravaju javnost kako je moguće novo izdvajanje za plaće.

Ponovio je stajalište Vlade da se plaće nenastavnom osoblju ne mogu povećati jer bi to zahtijevalo povećanje plaća zaposlenih na sličnim poslovima u drugim javnim i državnim službama, za što u proračunu trenutno nema novaca.

Strugar je iznio procjenu da bi samo jedan dan štrajka, pod uvjetom da u njemu sudjeluju svi zaposleni, u osnovnim školama stajao 7,7 milijuna kuna, a u srednjim školama 3,9 milijuna kuna.

Zamjenik ministra Ivan Vavra odbacio je kao netočne tvrdnje sindikalaca o prosječnim plaćama od 3.486 kuna u osnovnom, odnosno 3.650 kuna u srednjem školstvu.

Prosječna plaća u prosincu 2002. u osnovnom je školstvu iznosila 4.380 kuna, a u srednjem 4.720 kuna, napomenuo je Vavra.

Pročitajte više