Strugar: Ulazimo u temeljite promjene sustava obrazovanja

MINISTAR prosvjete i sporta Vladimir Strugar izjavio je danas da će sustav obrazovanja doživjeti temeljite promjene i racionalizaciju, koje će teći postupno i ovisit će o materijalnim uvjetima.

Strugar je danas bio nazočan svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije, poslije koje je, u organizaciji međimurskoga HSS-a, održao konferenciju za novinare.

Najvažnija je izrada novog nastavnog programa, rekao je, dodavši da će i u Međimurju biti provedeno nekoliko pilot-projekata kojima će se provjeravati nova koncepcija obrazovanja.

Za iduću je godinu najavio utvrđivanje i donošenje pedagoških standarda te donošenje mreže i programa srednjih škola u županijama.

Obrazložio je program ´Hrvatska bez nepismenih´ te najavio projekte učenja stranih jezika, uvođenje državne mature i međunarodne provjere znanja naših učenika.

Ministar Strugar je kazao da je za županijske stručne aktive učitelja u državnom proračunu osigurano 11 milijuna kuna, a 14 milijuna kuna rezervirano je za informatičku izobrazbu učitelja. Za opremanje strukovnih škola u proračunu ima 40 milijuna kuna, a čak 45 milijuna kuna za informatičko opremanje osnovnih škola.

Strugar je podsjetio da je vladinom odlukom omogućeno povećanje plaća učitelja, nastavnika i stručnih suradnika za 3 do 9 posto.

Pročitajte više