Strugar za nastavak rasprave o reformi školstva

MINISTAR prosvjete i športa dr. Vladimir Strugar nije odustao od Prijedloga projekta odgoja i obrazovanja za 21. stoljeće, nego je ponudio danas javnosti ´stajališta´ Ministarstva ´za stručnu i agrumentiranu rapravu´ o reformi školstva.

Strugar je na konferenciji za tisak ocijenio da dosadašnja rasprava nije osporila najvažnije točke prijedloga reforme.

Promjena sustava odgoja i obrazovanja jedna je od ključnih promjena za hrvatsko društvo u cjelini i od nje se ne smije odustati. Ona se ne smije politizirati nego sva pitanja treba riještiti u stručnoj i argumentiranoj raspravi, kazao je ministar Strugar .

Ministarstvo prosvjete i športa uvjereno je da će uz dodatne stručne konzultacije biti riješana sporna pitanja i da će biti donesena odluka o provedbi promjena u školstvu, rekao je.

Strugar smatra da nema potrebe odustajati od prijedloga devetogdišnjeg obvezenog školovanja, niti da je oko toga do sada ´postojao spor´. Kako će biti ustrojeno obvezno obrazovanje najbolje je da odluči struka i studija izvodljivosti.

Dodao je da će sa Sveučilištem u Zagrebu biti pokrenuto niz rasprava o budućem obrazovanju nastavnika.

Ministarstvo se slaže oko potrebe uvođenja državne mature, informatizacije školstva, ranog učenja stranih jezika, poboljšanja uvjeta za rad nastavnika i njihova meterijalnog položaja. Također, prihvaća prijedloge oko sveučilišnog obrazovanja nastavnika i drži potrebnim promjene nastavnih planova i programa, kazao je ministar.

´Ministarstvo nije spremno prihvatiti ocjenu da Vlada i Ministarstvo nisu ništa učinili u posljednje tri godine´, kazao je Strugar i nabrojio kako je dosta učinjeno na decentralizaciji školstva, povećanju izdvajanja za škole, da su izgrađene i obnovljene 142 škole, da je u sve škole uveden internet, a sredstva za opremu škola utrostručena.

Novinari su iznijeli kritike kako je Ministarstvo prosvjete ignoriralo suradnju s Institutom ´Otvoreno društvo´, iako je o njoj u Vladi potpisan dogovor. Strugar je rekao da se na tom planu izvodi pet znanstvenih projekata, ali da je za njih nadležno Ministarstvo znanosti i tehnologije. Projekti će, prema očekivanju ministra Strugara, biti gotovi uglavnom sredinom 2004. godine.

Na uvođenje državne mature može se ići prije ´globalnih promjena´, kazao je Strugar.

Glede prijedloga zakona o udžbenicima, Strugar je izjavio da oko njega trenutačno traju konzultacije te da se nada da će prijedlog biti uvršten u dnevni red sljedećeg zasjedanja Hrvatskog sabora.

Pročitajte više