Stubičke Toplice: Specijalne bolnice uključiti u razvoj zdravstvenog turizma

SPECIJALNE bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Hrvatskoj, njih 11, raspolažu s oko četiri tisuće kreveta, od čega je 1720 zakupio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a iskorištenost je ukupnih kapaciteta samo 55 posto, rečeno je na savjetovanju koje se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva održava u Stubičkim Toplicama.

Umjesto više od milijun, u prošloj su godini te bolnice ostvarile svega 192.000 noćenja. Kako je rečeno, takvi rezultati iziskuju hitne reforme, pretvorbe ili privatizacije tih bolnica, kako bi se u budućnosti razvijao zdravstveni turizam, kao dio ukupne turističke ponude Hrvatske. Na potezu su županije, kao vlasnici tih bolnica, koje do sada nisu baš pokazale neki interes u traženju budućih rješenja jer gotovo polovica nije ni odgovorila na pismene upite Ministarstva zdravstva, kojima se tražilo očitovanje o planovima tih zdravstvenih ustanova, izjavio je dr. Mario Bagat, predstavnik Ministarstva zdravstva.

Trodnevno savjetovanje o usaglašavanju budućih koncepcija razvoja zdravstvenoga turizma, na kojem, uz predstavnike bolnica, sudjeluju stručnjaci Akademije medicinskih znanosti, Ekonomskog instituta Zagreb i drugi, organizirala je "Agencija Terme" Krapinske Toplice.

Pročitajte više