Studenti blokirali i Filozofski fakultet u Zadru, a profesori ih podržavaju

BLOKADA Filozofskog fakulteta u Zagrebu nastavlja se do daljnjeg, priopćili su na konferenciji za novinare organizatori studentskog prosvjeda koji traže besplatno obrazovanje za sve. No, studenti također tvrde kako će blokada biti prekinuta ukoliko se za tu opciju na večernjim plenumima, koji će se održavati svaki dan, odluči većina prosvjednika.

"Nismo mala, neorganizirana ni neartikulirana skupina. Iza nas stoji većina studenata. To se moglo vidjeti već nakon prvog dana prosvjeda koji je prošao mirno i disciplinirano, bez ikakvih izgreda", poručuju organizatori blokade fakulteta koji kažu kako su im potporu dali i studenti Fakulteta političkih znanosti, dok se blokada danas proširila i na Filozofski fakultet u Zadru.

Studenti u Zadru traže transparentno trošenje proračunskih sredstava

Zadarski studenti jutros su, po uzoru na svoje zagrebačke kolege, zauzeli fakultet i prekinuli predavanja, a sve je počelo tribinom na kojoj se pojavilo više od 400 studenata, iako u prostoriji u kojoj se ona održavala ima mjesta tek za 150 ljudi. Studenti su na tribini istaknuli kako je besplatno obrazovanje osnovno ljudski pravo, a ono u Hrvatskoj postaje privilegija bogatih. "Gdje je nestao novac koja bi država trebala ulagati u obrazovanje?", pitaju se studenti zadarskog Filozofskog fakulteta, pozivajući se na 900 milijuna kuna koji su rebalansom proračuna oduzeti Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta. Studenti nadalje tvrde da Vlada raspoređuje financije namijenjene obrazovanju na netransparentan način, te zahtijevaju ustavni zakon o neplaćanju školarina, transparentnost pri trošenju proračunskih sredstava i jasno određene obaveze i prava studenata kojima se trenutno uvjeti studiranja svake godine mijenjaju.

Do daljnjeg se predavanja na zadarskom Filozofskom fakultetu neće održavati, a ukoliko profesori ipak pokušaju održati nastavu, studenti će im to onemogućiti. No, prosvjednici su ipak poručili kako će dozvoliti normalno održavanje ranije zakazanih ispita. Zadarski studenti pripremili su se i za mogućnost da policija pokuša prekinuti prosvjed, te kažu kako će u tom slučaju odgovoriti pasivnim otporom i jednostavno sjesti na pod. I u Zadru će se, kao i u Zagrebu, svaki dan održavati studentski plenum.

"Prosvjed studenata lako bi mogao prerasti u prosvjed profesora"

Uz zadarske studente stao je i dio profesora, a podršku im je javno izrazila prorektorica fakulteta Ana Proroković koja je kazala kako podržava studentski prosvjed, te dodala kako zahtjevi postavljeni pred državu imaju smisla. "Pozivam sve profesore da stanu uz svoje studente koji su ovoga puta usmjerili zahtjeve u pravom smjeru", rekla je Proroković dodavši da profesori ne smiju svoju egzistenciju ostvarivati preko studentskih leđa. "Mi kao malo Sveučilište redovito loše prolazimo u Hrvatskoj pa se može dogoditi i da pobuna studenta preraste u pobunu profesora", kazala je Proroković otkrivši da nezadovoljstvo nije zahvatilo samo studentsku populaciju.

Program blokade i više o studentskim zahtjevima možete pročitati na blogu Slobodni Filozofski.

P.V.
Foto: Jure Mišković / CROPIX

Pročitajte više