Studenti Filozofskog opet nezadovoljni, sada se protive sjednici Senata Sveučilišta

Foto:

SJEDNICA Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojoj bi trebali biti predloženi članovi povjerenstava za izbor studentskih predstavnika na Filozofskom fakultetu, održava se u ponedjeljak u prostorijama zagrebačkoga Sveučilišta u Zagrebu, a sjednici se usprotivio Studentski zbor Filozofskoga fakulteta.

Članovi Studentskoga zbora Filozofskoga fakulteta u priopćenju su, kao dosadašnji studentski predstavnici u Fakultetskom vijeću, izrazili zabrinutost zbog načina na koji se ustrojava izborna infrastruktura za izbore za Studentski zbor.

Studentski zbor Filozofskoga fakulteta navodi da će v.d. dekana profesor Željko Holjevac na Senatu predložiti članove izbornoga i žalbenoga povjerenstva iz profesorske kvote, dok će članove iz studentske kvote te članove biračkog odbora koji čine isključivo studenti, predložiti Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

Sveučilišni zbor isključuje demokratsku volju studenata

Studentski zbor Filozofskoga fakulteta osuđuje nesazivanje Fakultetskoga vijeća i, kako navodi, prepuštanje ovlasti za takvo što Senatu te smatra apsolutno neprihvatljivim da studentske predstavnike u spomenuta povjerenstva predlaže Studentski zbor Sveučilišta jer, napominju, studenti Filozofskog fakulteta nemaju predstavnike u sveučilišnom Zboru.

Sveučilišni Studentski zbor je, upozoravaju članovi Studentskoga zbora FF-a, na svoju ruku, bez sudjelovanja ijednog legitimno izabranog studentskog predstavnika Filozofskog fakulteta, netransparentno i samovoljno izabrao studente koji će sjediti u izbornim tijelima, rukovati izbornim materijalom, biračkom kutijom te je spremati preko noći u dekanat (izbori traju dva dana). "Sveučilišni je Zbor pritom u potpunosti isključio ikakav vid demokratske volje studenata Filozofskog fakulteta kojih se izbori isključivo tiču", dodaje se u priopćenju.

Studenti su i protiv novog dekana Filozofskog fakulteta

"Takvu samovolju Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu smatramo krajnje sramotnom i neprihvatljivom, kao i način i razloge raspuštanja Studentskog zbora Filozofskog fakulteta", ističe Studentski zbor Filozofskoga fakulteta i dodaje kako izbore u startu smatra kompromitiranima zbog toga što je u tijeku upravni nadzor nad odlukom Senata o raspuštanju Studentskog zbora te zbog "beskrupuloznog nametanja u tajnosti izabranih studenata u izborna tijela za ponovljene izbore za Zbor.

Inicijativa članova Fakultetskog vijeća Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i njihovih zamjenika tvrdi da rektor Sveučilišta Damir Boras i v. d. dekana Filozofskoga fakulteta Željko Holjevac namjerno i svjesno zaobilaze Vijeće Filozofskoga fakulteta te se suprotstavljaju volji većine članova Vijeća, kršeći pisane zakone i statute.

To je, ocjenjuje Inicijativa, očit primjer instrumentalizacije i privatizacije institucionalne pozicije zbog vlastitih, partikularnih i klijentelističkih interesa pa od v. d. dekana traži hitno sazivanje sjednicu Vijeća kako bi na taj način omogućio izlazak iz krize.
 

Pročitajte više