Studenti nastavljaju s blokadom

NA JUČER održanom plenumu, studenti su donijeli odluku da će i danas nastaviti s blokadom fakulteta.

Podsjetimo, studenti većeg broja hrvatskih fakulteta blokirali su rad tih visokoškolskih ustanova tražeći pravo na besplatno školovanje. Kao odgovor studentima za danas je najavljen sastanak povjerenstva za izradu prijedloga zakona koji bi trebao regulirati pitanje financiranja visokoškolskog obrazovanja.

Ipak, studenti su o predloženom zakonu rekli da nije u interesu većine članova  te da se ne čini ništa da se sistemski olakša pozicija socijalno najosjetljivijih.

"Promjene koje ministrov zakon donosi su očekivano samo kozmetičke i tek se djelomično dotiču problema komercijalizacije visokoškolskog obrazovanja, dok se onog reprodukcije socijalnih nejednakosti kroz njegov sustav ne dotiču uopće", izvijestili su studenti.

U petak navečer je stotinjak studenata Fakulteta političkih znanosti pred zgradom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa s upaljenim svijećama održalo prosvjednu akciju "Bdjenje za oživljenje". Ideja akcije bila je oživjeti ideju o financiranju visokoškolskog obrazovanja iz državnog proračuna.

Pročitajte više