Studentima neće priznati ispite koje su položili u Ljetnoj školi Ekonomskog fakulteta?

U DOKUMENTU koje je Ministarstvo znanosti izradilo na zahtjev Uskoka ističe se niz nezakonitosti u radu Međunarodne ljetne škole Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

U dokumentu, koji je još uvijek tajan, stoji kako je najdrastičniji primjer nezakonitosti dopuštanje studentima da u ljetnu školu prenesu ispite koje nisu redovno položili u studentskoj godini, piše Jutarnji list. Uz to, studenti nisu mogli samo polagati ispite iz te godine, već su mogli slušati predavanja iz predmeta naredne godine, koju još nisu bili niti upisali te ih sasvim normalno polagati.

Gotovo 100-postotna prolaznost ispita

Ljetna škola je pružala sjajne mogućnosti za studente koji su za 2000 kuna mogli slušati 15-dnevni tečaj iz nekog teškog predmeta te ga, na kraju, i sigurno položiti. Sigurnost prolaska je gotovo bila zajamčena, jer je prolaznost na ispitima ljetne škola bila blizu 100-postotne. Analizom Sveučilišta treba se još utvrditi je li takav način stjecanja ocjena bio legalan te hoće li se takvi prolasci ispita poništiti.

Na današnjoj sjednici Senat Sveučilišta odlučivat će i o suspenziji koju je rektor Aleksa Bjeliš 20. siječnja odredio dekanu Ekonomskog fakulteta Darku Tipuriću. Ta suspenzija će postati trajna ako je senat potvrdi sa dvotrećinskom većinom. Tipurić je pod istragom Uskoka zbog ugovora koje je potpisivao s javnim poduzećima i Međunarodne ljetne škole koja je nazvana "legalnom prodajom ispita".

Pročitajte više