Studija: Jeftin antidepresiv može ublažiti teže simptome covida

Screenshot: YouTube/60 Minutes

PREMA novoj studiji, financijski dostupan, generički antidepresiv može ublažiti teže simptome zaraze covidom-19 kod zdravstveno visokorizičnih osoba.

Znanstvenici su tijekom studije, provedene nad 1500 zaraženih pacijenata u Brazilu, ustanovili da su oni koji su uzimali lijek, poznat kao fluvoksamin, imali manju vjerojatnost da će razviti teže simptome i završiti u bolnici, piše CNN.

"Fluvoksamin može smanjiti proizvodnju upalnih molekula citokina"

Fluvoksamin je selektivni inhibitor ponovne pohrane serotonina (SSRI) koji se najčešće koristi za liječenje opsesivno-kompulzivnog poremećaja i depresije, no on može imati učinak i na upalne procese, rekla je liječnica Angela Reiersen sa Sveučilišta Washington.

"Fluvoksamin može smanjiti proizvodnju upalnih molekula citokina, koje može izazvati infekcija SARS-CoV-2, te umanjiti razinu trombocita i spriječiti zgrušavanje krvi", dodala je Reiersen.

Reierson i njezini kolege davali su 741 dobrovoljcu s covidom-19 100 mg fluvoksamina dvaput dnevno tijekom 10 dana, dok je 756 drugih sudionika primalo placebo.

Među pacijentima koji su dobili fluvoksamin, oko 11% je bilo hospitalizirano, u usporedbi s gotovo 16% onih koji su dobili placebo.

Financijski dostupan lijek

Naravno, potrebno je daljnje istraživanje kako bi se vidjelo može li se ovaj lijek koristiti kao tretman za zarazu koronavirusom, no obećavajuće je to da je on financijski dostupan.

"Desetodnevni tretman fluvoksamina košta oko 4 dolara. S obzirom na sigurnost, podnošljivost, jednostavnost upotrebe, nisku cijenu i široku dostupnost fluvoksamina, ovi bi nalazi mogli utjecati na nacionalne i međunarodne smjernice o kliničkom liječenju covida-19", napisali su znanstvenici u svome radu.

Srodni lijek, Prozac (fluoksetin), također je jeftin i još više dostupan te znanstvenici smatraju da bi trebalo istražiti može li i on pomoći pri ublažavanju simptoma zaraze covidom-19.

Istraživanje naziva Effect of early treatment with fluvoxamine on risk of emergency care and hospitalisation among patients with COVID-19: the TOGETHER randomised, platform clinical trial objavljeno je u časopisu The Lancet Global Health.

Pročitajte više