Znanstvenici: Mikroplastika može utjecati na nastanak oblaka, promijeniti vrijeme

Ilustracija: Shutterstock

Kako vrijeme prolazi, znanstvenici na sve više mjesta pronalaze mikroplastiku. Otkrivena je u pitkoj vodi, hrani, zraku pa čak i u krvi. Sada je ustanovljeno da te sićušne čestice mogu čak utjecati na vrijeme. Naime, stručnjaci su pronašli mikroplastiku u većini uzoraka oblaka uzetih s vrha planine u Kini. Pratili su njeno kretanje i otkrili da bi mogla igrati ulogu u stvaranju oblaka.  

Mikroplastika su sićušni komadići plastike ne veći od pet milimetara. "Posvuda je. Mikroplastika je u zraku koji udišemo, u pitkoj vodi, našim tijelima", rekla je za CNN Judith Enck, predsjednica ekološke organizacije Beyond Plastics. Ove čestice nastaju prilikom razgradnje većih komada plastike, bilo da se radi o kemijskom procesu ili fizičkoj razgradnji. "Ako imate plastiku, prije ili kasnije ćete dobiti mikroplastiku", kazala je Enck. 

Što je mikroplastika manja, to lakše cirkulira kroz okoliš te na kraju može čak završiti u našim tijelima. Za sada nije poznato na koji način ove sićušne čestice utječu na naše zdravlje, ali postoje indikacije da mogu biti štetne. 

Mikroplastika i utjecaj na vrijeme 

Znanstvenici su u novome istraživanju otkrili da mikroplastika utječe na stvaranje oblaka, a oblaci su od velike važnosti za vremenske prilike (ili neprilike). Naime, oblaci stvaraju oborine u obliku kiše i snijega. Oni također blokiraju sunčevu svjetlost, a manje količine sunčevog zračenja znače niže temperature. 

Da bi nastao oblak, vodena para se treba pretvoriti u kapljice vode – tekućinu, koje se zatim spajaju i formiraju oblake. Kapljice nastaju kada vodena para stupi u interakciju sa sitnim česticama u atmosferi, poput prašine, pepela ili soli iz oceana. Prema studiji, na njihov nastanak može utjecati i mikroplastika. 

Čestice plastike su hidrofilne, što znači da privlače vodu. Kada se prve kapljice vode pričvrste za mikroplastiku i druge sićušne čestice, skuplja se još više kapljica i nastaju oblaci. Stručnjaci navode da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo u kojoj točno mjeri mikroplastika utječe na stvaranje oblaka. 

Istraživanje naziva Characterization of Microplastics in Clouds over Eastern China objavljeno je u časopisu Environmental Science & Technology Letters. 

Pročitajte više