Studija: Pazite, ova meduza vas može opeći a da vas ne dodirne

Foto: 123rf

VEĆINA nas toliko je pametna da zna kako je bolje ne dirati meduze, no mnogi ne znaju da neke od njih mogu ubosti a da nas ne dotaknu. Čine to odvajanjem sitih djelića tijela koji onda otplivaju u more i samostalno se kreću.

Cassiopea (na engleskom govornom području poznata kao preokrenuta meduza) izbacuje sluz punu sitnih kuglica žarnih stanica kako bi pomoću njih ubila plijen poput škampi. Zatim pulsirajući usisa natrag svoju večeru.

"To vam je kao da mi ispljunemo svoje zube"

"To vam je kao da mi ispljunemo svoje zube, a oni nam onda ubiju večeru. Ovo je prava evolucijska novost“, rekla je biologinja Cheryl Ames sa Sveučilišta Tohoku u Japanu.

Meduze roda Cassiopea žive u toplijim obalnim područjima poput Floride, Australije, Crvenog mora i južnih dijelova Sredozemlja. Njihovi ubodi uglavnom nisu opasni, ali povremeno su se pojavila izvješća o "vodi koja peče", a koja se nalazila u njihovoj blizini, piše New Scientist.

"To je vrlo iritantno, peče vas po cijelom tijelu, na bilo kojoj površini koja je izložena tom području", kazala je Ames.

Kozice uginule u roku od jedne minute

Ames i njezini kolege otkrili su da ta područja mora koje naizgled peče samo od sebe nastaju jer ove meduze izbacuju kuglice žarnih stanica širine do pola milimetra na svoj prirodni plijen.

Kada su stavili sluz s kuglicama u poseban spremnik s kozicama, one su uginule u roku od jedne minute. U divljini meduza usisa mrtve škampe pulsirajućim pokretima u pore pomoću kojih se hrani.

Ova vrsta meduze često pluta po dnu obalnih laguna, a svoju mrežu sluzi, koju često plivači ne mogu uočiti, ispušta i širi iznad sebe.

No, ovaj tip lova nije glavni način njenog hranjenja. Ona u sebi sadrži alge koje obavljaju fotosintezu; što je i razlog tome da ove meduze plutaju naopako. Čak i njene kuglice žarnih stanica sadrže alge pomoću kojih dobivaju energiju te mogu preživjeti izvan sluzi i do deset dana.

Pročitajte više