Studija: Treća doza Pfizera deseterostruko smanjuje rizik zaraze, a smrtnost za 90%

Foto: EPA

U SRIJEDU su kompanije Pfizer i BioNTech objavile kako preliminarne laboratorijske studije pokazuju da treća doza njihovog cjepiva može poboljšati zaštitu od omikrona, novog soja covida-19.

"Nisu me iznenadili podaci iz Pfizera. Zapravo, to je ono što smo očekivali cijelo vrijeme - da ćemo imati dobre vijesti i loše vijesti. Loša je da omikron može u nekoj mjeri izbjeći stečeni imunitet i da dvije doze možda neće biti tako efikasne kao kod prijašnjih varijanti. No zaista dobra vijest je da treća doza pruža značajno bolju zaštitu", rekla je liječnica Leana Wen sa sveučilišta George Washington University of Public Health.

"Dakle, to je razlog više da svatko tko ima na to pravo što prije primi booster dozu. Također se nadam da će naši savezni zdravstveni dužnosnici krenuti u ponovnu procjenu toga što znači biti u potpunosti cijepljen; s koliko doza, posebno zbog situacije s omikronom", dodala je.

Imunitet nakon cijepljenja slabi s vremenom

Farmaceutske kompanije koje proizvode cjepiva već mjesecima govore o tome da imunitet nakon cijepljenja protiv covida-19 može s vremenom oslabjeti, zbog čega je potrebna dopunska doza, piše CNN.

Dvije jučer objavljene studije iz Izraela pokazale su da dodatna doza cjepiva Pfizer deseterostruko smanjuje mogućnost infekcije koronavirusom, a smrtnost za čak 90%.

To je još jedan dokaz da booster doza ne obnavlja samo oslabljen imunitet nego i poboljšava zaštitu od novih varijanti koronavirusa. Iz tog razloga neki stručnjaci smatraju da bi definicija potpunog cijepljenja trebala podrazumijevati tri, a ne dvije doze.

"Primarna serija cjepiva protiv koronavirusa trebala bi se sastojati od tri doze"

Primarna serija Pfizer/BioNTechovog cjepiva protiv koronavirusa trebala bi se sastojati od tri doze, a ne od dvije plus booster, rekao je u srijedu imunolog Ugur Sahin, izvršni direktor njemačke biotehnološke tvrtke BioNTech.

"U svjetlu novih saznanja koja dolaze za varijantu omikron, vrlo je jasno da bi naše cjepivo trebalo biti ono s tri doze", dodao je.

Pfizer i BioNTech također rade na razvoju cjepiva specifičnog za varijantu omikron te navode da bi moglo biti dostupno do ožujka.

Pročitajte više