Studiranjem osiguraj svoju budućnost

Foto: Press
  • Poslovi koji se temelje na programiranim odlukama, repetitivnim i rutinskim aktivnostima, koje ne zahtijevaju nikakvu analizu i prosudbu, nemaju budućnost
  • Fokus današnjeg obrazovanja, govori nam Darija Korkut, nije i ne smije biti samo u razvoju digitalnih vještina. Ključ su vještine poput kreativnog i kritičkog mišljenja, rješavanja kompleksnih problema i odlučivanja, aktivnog učenja, emocionalne inteligencije i to su vještine koje se najviše traže, a najteže pronalaze kod potencijalnih zaposlenika

KOJA će zanimanja opstati, a koja postati izlišna? Kako znati koji fakultet odabrati i ne pogriješiti, koji su kriteriji odabira, kako znati što želite raditi za 5 ili 10 godina? Možemo li znati koji će poslovi izumrijeti? Možemo li predvidjeti trendove na tržištu rada?

Sve su to pitanja na koja stručnjaci imaju odgovor - poslovi koji se temelje na programiranim odlukama, repetitivnim i rutinskim aktivnostima, koje ne zahtijevaju nikakvu analizu i prosudbu, nemaju budućnost. Velik broj njih, kroz povijest je već izumro.  Ali zamislite i koliko ih je novih nastalo, suglasni su stručnjaci.

Prema riječima nastavnice na Effectus veleučilištu Darije Korkut moramo dobro upoznati tehnologiju, ali i razviti vještine koje nam omogućuju fleksibilnost. "Tu će nam u prvom redu pomoći mašta, divergentno mišljenje i sposobnost kreativnog rješavanja problema. Osim toga, potrebno je razvijati kritičko mišljenje, koje podrazumijeva da treba biti i u stanju kritički ignorirati onaj višak informacija koji ne razumijemo i nije nam potreban.

A obrazovanje? Obrazovanje bi trebalo biti  motor koji sve te dijelove objedinjuje i pokreće promjene. Fokus današnjeg obrazovanja, govori nam Darija Korkut, nije i ne smije biti samo u razvoju digitalnih vještina. Ključ su vještine poput kreativnog i kritičkog mišljenja, rješavanja kompleksnih problema i odlučivanja, aktivnog učenja, emocionalne inteligencije i to su vještine koje se najviše traže, a najteže pronalaze kod potencijalnih zaposlenika." Upravo zato nije nevažno znati da je u struci za koju su se školovali, zaposleno je čak 98,4 % studenata prijediplomskog studija i 98,2 posto diplomanata stručnog diplomskog studija Effectus veleučilišta. Ovi su studiji temeljeni na ideji da studentima omoguće stjecanje praktičnih i primjenjivih znanja te poticanje i razvoj vještina traženih na tržištu rada. Studenti usvajaju znanja i vještine koje poslodavci traže i koje im pomažu donositi pravodobne i ispravne poslovne odluke.

Program diplomskog studija "Poslovno upravljanje – MBA" Effectus veleučilišta studente osposobljava za zanimanja budućnosti. Program predviđa osam obaveznih i na prvoj godini, zajedničkih predmeta. Kod upisa druge godine, studenti biraju jedan od pet ponuđenih smjerova -  Menadžment financija,  Menadžment ljudskih potencijala i znanja, Porezi i poslovno pravo, Analitički menadžment te Bihevioralna ekonomija. Nastava se na drugoj godini studija održava vikendima, a Effectus studentima pruža i mogućnost nastavka obrazovanja na doktorskim studijima, na kojima se ostvaruje dodatnih 180 ECTS-a. 

"Naša je uloga da vam, kroz individualizirani pristup, pružimo suvremena i primjenjiva znanja, tražena na tržištu rada koja omogućuju profesionalni razvoj, neovisnost i osobni rast. Mi znamo da je ulaganje u obrazovanje jedina investicija koja sigurno daje višestruki povrat" poručili su s Effectusa.

Pročitajte više