STV se žali ministru Kirinu zbog izjava načelnika osječko-baranjske policije

TELEVIZIJA Slavonije i Baranje (STV) poslala je danas ministru unutarnjih poslova Ivici Kirinu otvoreno pismo u kojem prosvjeduju zbog kritike načelnika osječko-baranjske policije Vladimira Fabera na račun te televizije i traže od ministra da Faberu onemogući daljnje slične istupe.

Navode da je on u intervjuu Jutarnjem listu ustvrdio kako su putem te TV postaje emitirane poruke "koje su izazvale nelagodu" kod svjedoka i potencijalnih svjedoka u "slučaju Glavaš".

"Nakon ovakvih javnih istupa načelnika Policijske uprave Vladimira Fabera Televizija Slavonije i Baranje prosvjeduje i izražava zabrinutost za slobodu medija u osječko-baranjskoj županiji. Mišljenja smo da je krajnje neprimjereno da jedan načelnik policije komentira i javno ocjenjuje rad medijskih kuća, jer za taj posao nije niti kompetentan niti ovlašten", navodi u pismu direktor postaje Saša Uranjek.

Smatraju kako je razlog "blaćenja posredstvom drugih medija" to, što ta TV postaja nije "željela, na traženje načelnika Fabera, sudjelovati u praćenju 'slučaja Glavaš' na način kako je on (Faber) to želio".

Podsjećaju da su zbog ranijih Faberovih prosudbi o radu te lokalne televizije već zatražili zaštitu Hrvatskog novinarskog društva i Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava.

Stoga od ministra traže da Faberu onemogući daljnje slične istupe koji im, kao lokalnoj komercijalnoj televiziji, kako tvrde, nanose znatnu materijalnu štetu.

U izjavi Hini Faber je kazao kako ne želi komentirati stajališta STV-a jer još nije upoznat sa sadržajem dopisa.

No, ipak je rekao da "nikada nije onemogućavao rad STV-a" i ustvrdio kako smatra da se pri medijskom izvještavanju o radu te PU treba omogućiti medijski prostor i njenim predstavnicima.

Dodao je kako i dalje izražava spremnost za suradnju sa Televizijom Slavonije i Baranje.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun ocijenio je da je STV objavila više priloga koji su "na neprimjeren način govorili o radu osječko-baranjske Policijske uprave i njenog čelnog čovjeka".

"Činjenica je da su neki pojedinci tu TV postaju koristili za iznošenje uvreda na račun Fabera", ocijenio je Mehun, dodajući kako takav način rada ocjenjuje neprofesionalnim.

Stoga je legitimno da osoba na čiji su račun iznesene brojne objede ima pravo dati svoju ocjenu na rad te televizije, smatra Mehun.

Pročitajte više