Stvarni oporavak ili tek korekcija tečaja dolara?

AMERIČKI dolar na svjetskim tržištima deviza dosegnuo je prošloga tjedna najviše ovogodišnje razine prema euru, jenu i švicarskome franku podržan rastućim optimizmom glede rasta zapošljavanja u američkoj industriji i očekivanjima povećanja američkih kamatnih stopa. Potkraj tjedna, međutim, izgubio je na snazi kako je podatak o zaposlenosti razočarao.

Tijekom tjedna tečaj dolara dosegnuo je najvišu razinu prema euru od početka godine, 1,2188 dolara za euro. No, do kraja tjedna nešto je oslabio, završivši poslovanje na 1,237 dolara za euro, otprilike jedan posto jači nego u tjednu ranije. U odnosu na jen međutim održao je dobitke, koji su dosegnuli gotovo tri posto, te stoji 112 jena. Vjetar u leđa daje mu očekivanje tržišnih sudionika da će Bank of Japan intervenirati na tržištima kupujući dolare za jene.

Osim prema jenu i euru, dolar je tijekom tjedna postigao višemjesečne najviše razine i prema drugim značajnijim svjetskim valutama. Po prvi je puta u zadnja tri mjeseca premašio tako 1,3 švicarskih franaka. Zabilježio je istodobno najvišu jednomjesečnu razinu prema funti, te najvišu razinu u dva mjeseca prema australskome dolaru.

Porast optimizma

Veći optimizam u pogledu porasta zapošljavanja u SAD-u ovih je dana potaknuo jačanje dolara temeljem očekivanja da bi to moglo nagovijestiti skoro povećanje tamošnjih kamatnih stopa što bi povećalo privlačnost ulaganja u američku valutu. Taj optimizam dobio je na snazi po objavi izvješća američkog Instituta za upravljanje nabavom koje je početkom tjedna pokazalo veći od očekivanog porast u dijelu koji se odnosi na zapošljavanje u američkoj industriji, uvjeravajući tako tržišta da bi ključni podatak o zaposlenosti u veljači u SAD-u mogao biti robustan.

No, krajem tjedna podatak o zaposlenosti u SAD-u u veljači definitivno je razočarao. Mnogi analitičari stoga i nadalje vjeruju da je dvotjedni oporavak dolara tek korekcija

u dugoročnom silaznom trendu koji će se opet nastaviti.

Čimbenik od ključnog značaja za dugoročan trend u tečaju eura prema dolaru bit će promjene visine kamatnih stopa u eurozoni i SAD-u. Po očekivanjima analitičara, pozornost tržišta usredotočit će se sada više na inflaciju u eurozoni, nakon njezina spuštanja na godišnjoj razini na 1,6 posto u veljači s 1,9 posto zabilježenih mjesec dana ranije, znatno ispod ciljanih dva posto. To, naime otvara prostor Europskoj središnjoj banci na u dogledno vrijeme snizi kamatne stope. Politički pritisak na njihovo snižavanje raste, budući bi se tako ograničilo daljnje jačanje eura, a potaknuo bi se i daljnji rast gospodarstva eurozone.

U tome razdoblju euro je ojačao oko dva posto u odnosu na jen, te vrijedi 138,7 jena.


Pročitajte više