Subotica: Hrvati zadovoljni prvim krugom izbora za predsjednika Srbije

PREDSJEDNIK jedine političke stranke Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić izrazio je zadovoljstvo rezultatima izbora koji su pokazali da politika radikala nema tako veliku podršku među građanima Srbije kako se to prije izbora govorilo.

Kuntić ističe da je broj glasova za kandidata Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića, kojeg je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini javno podržao, zadovoljavajući i da je sada najvažnije pridobiti glasače koji su se opredijelili za tajkuna Bogoljuba Karića, kako bi se u drugom krugu izbora ostvarila uvjerljiva pobjeda nad kandidatom SRS-a.

Predsjednički kandidati Boris Tadić i radikal Tomislav Nikolić, koji su ušli u drugi krug izbora za predsjednika Srbije, u Vojvodini su dobili gotovo identičan broj glasova.

Za kandidata nacionalističke Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića glasovalo je nešto više od 278.000, odnosno oko 32,7 posto birača, a za predstavnika Demokratske stranke Borisa Tadića nepunih 276.000 odnosno, 32,4 posto Vojvođana.

Tajkun Bogoljub Karić u Vojvodini je na trećem mjestu s dobivenih 17,4 posto glasova, a kandidat vladajuće koalicije Dragan Maršićanin tek na četvrtom s 8,8 posto glasova.

Ukupno je u Vojvodini na izbore izišlo oko 46,7 posto građana.

Najveći broj glasova radikal Nikolić dobio je u Srijemu, a pobijedio je u Novom Sadu.

S druge strane, Boris Tadić veliki je uspjeh ostvario na sjeveru Vojvodine - u Subotici je dobio potporu 55 posto izišlih birača.

Komentirajući prvi krug predsjedničkih izbora Kuntić je rekao da je u hrvatskoj zajednici postojao strah da bi nakon pobjede radikala moglo doći do novog vala antimanjinskih incidenata, poput onih u siječnju i ožujku ove godine, ali da do sada niti jedan takav slučaj nije zabilježen.

On podsjeća da je nakon prosinačkih parlamentarnih izbora, kada je najveće povjerenje dobio SRS, hrvatska zajednica bila izložena prijetnjama, provokacijama i napadima čiji su počinitelji do danas ostali nepoznati.

Osim hrvatske, Boris Tadić je dobio veliku potporu i mađarske zajednice čija je vodeća stranka također javno podržala predsjedničkog kandidata Demokratske stranke.

Visoki dužnosnik DS-a Saša Vučinić potvrdio je danas da su glasovi pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji uveliko pridonijeli dobrom izbornom rezultatu Borisa Tadića koji zaostaje za Nikolićem s oko 90.000 glasova.

Kao i na razini čitave Republike i u Vojvodini je glasovanje za predsjednika Srbije proteklo mirno.



(Hina) xjsta ybs

Pročitajte više