Subotica: Tonković smijenjen s još jedne dužnosti

BIVŠI predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Bela Tonković smijenjen je u ponedjeljak s dužnosti potpredsjednika Skupštine općine Subotica na inicijativu vjećnika DSHV-a, stranke koju je vodio od utemeljenja 1990. do sredine ove godine.

Njegovo razrješenje zatražili su članovi DSHV-a zato što novo čelništvo stranke smatra da ih on može više predstavljati, s obzirom da je ljetos smijenjen s dužnosti predsjednika stranke, a zatim i isključen iz nje.

Prošloga mjeseca inicijativa DSHV-a nije dobila dovoljan broj glasova u lokalnoj skupštini jer je nisu podržali koalicijski partneri - Savez vojvođanskih Mađara. Današnja uvjerljivo izglasana smjena potvrđuje da su DSHV i SVM postigli dogovor. DSHV-ov prijedlog u Skupštini općine Subotica podržala je i druga stranka vojvođanskih Hrvata - Hrvatski narodni savez.

Nakon današnje smjene Tonkoviću je preostala samo dužnost potpredsjednika Federalne unije europskih manjina, koju je obnašao u ime DSHV-a, odnosno hrvatske manjine iz Vojvodine. Novo čelništvo stranke zatražilo je njegovu smjenu i s tog položaja.

Pročitajte više