Sučeljavanje bez ustaša i partizana malo koga će u Hrvatskoj zanimati

Foto: Index, N1

NAŠLA se teška artiljerija - s jedne strane veteran sindikalnog pokreta Vilim Ribić, a s druge strane Dražen Oreščanin iz nove udruge Glas poduzetnika, predstavnik stotina mikro i malih poduzetnika pogođenih ovom krizom. Nakon što su se međusobno prozivali preko Fejsa i medija, našli su se uživo na N1 televiziji kod Saše Cvetojevića.

Onaj tko je očekivao teški fajt ostao je vjerojatno malo razočaran do završnog dijela kada su stvari postale dosta žustre. No općenito, rasprava je bila realnija i u mnogočemu bogatija argumentima i podacima od rasprava političara. Sam voditelj, Saša Cvetojević, u par navrata morao je smirivati situaciju – gdje se očigledno vidjelo njegovo menadžersko iskustvo.

Javni sektor je poslao tešku artiljeriju - svog veterana koji predstavlja znanost i visoko školstvo. U pitanju je vrhunska taktika državnih i javnih sindikata - Ribić, iako je umnogome "simbol" sindikata javnih službi, u biti predstavlja institute i fakultete. To je jedan vrlo mali dio javnog sektora na koji u biti i nema puno primjedbi, a niti se netko previše buni na njihove plaće (u mnogim lokalnim samoupravama ili državnim firmama ćete bolje zarađivati bez doktorata i složenog sustava napredovanja).

Ribić zbog položaja uredno može spominjati uhljebe

Položaj šefa "znanstvenog" sindikata omogućava Ribiću da, kada se govori o uhljebima, uredno može potvrditi priču o politički imenovanim ljudima koji ne rade ništa. Naime, on ne predstavlja službenike u lokalnim turističkim zajednicama, raznim gradskim ustanovama, općinama, gradovima i njihovim firmama. On predstavlja ekipu sa znanstvenih instituta i fakulteta, ljude koji kao i naši liječnici često imaju iznimno dobre rezultate s obzirom na to koji su im resursi na raspolaganju.

Tako će se vezano za razne neradnike u javnom sektoru Ribić i Oreščanin složiti da ih ima. Složit će se da i treba ocjenjivati službenike. Neće se složiti oko plaća. Neće se složiti ni oko puno drugih tema, ali dok smo ih slušali, činilo se da u njihovim razmišljanjima ima dodirnih točaka i da bi se u par dana nekakvog razgovora došlo do čak i dosta zajedničkih zaključaka. Naravno ne u svemu - to ne bi bilo ni prirodno.

Političare ne zanimaju ovakve rasprave

Ali problem je negdje sasvim drugdje. Pokazalo se ovime da "ljuti neprijatelji" sindikati javnih službi i predstavnici malih poduzetnika mogu sjesti zajedno i čak napraviti nešto pametno te predložiti neka dobra rješenja. Npr. slažu se oko ocjenjivanja službenika, ali bi trebalo razraditi kako - dosta službenika u biti i ne radi izravno s korisnicima usluga. Problem je u tome što one koji će uskoro sjesti u novi saziv sabora uopće nije briga za rasprave ove dvojice.

Kada gledate trojac koji prelazi 5% na izbornim anketama: Plenki, Bero i Škoro, oni se praktično ne bave ovim temama. Bave se "visokom politikom", bave se ratovima završenim prije 75 godina, bave se u zadnje vrijeme i obiteljskim tračevima, bave se spomenicima i natpisima na njima. Bave se svime osim realnim gospodarskim reformama.

Ribić naravno štiti svoje, za to je i plaćen. Oreščanin predstavlja opet svoje - mikro i male poduzetnike i to također dobro radi (iako mu očigledno nedostaje "utakmica u nogama" u javnom nastupu). No one koji se trenutno bave pitanjem tko će zasjesti u fotelje od 17.000 kuna i voditi politiku ove države naredne četiri godine uopće nije briga za ono što ova dvojica pričaju. Zašto bi?

Narod će ponovno glasati prema tome kakvu im je već pradjed nosio kapu u ratu dovršenom prije 75 godina i eventualno za onoga tko im ponudi više novca za manje rada. Temama kojima su se večeras bavili Ribić i Oreščanin bave se stranke koje jedva prođu 2% na izborima. U takvom modelu iluzorno je očekivati bilo kakve promjene. Zašto bi političari slušali bilo Ribića bilo Oreščanina, primjerice oko ocjenjivanja rada službenika, kada politička karijera i mogućnost novih sinekura dolazi što god ova dvojica raspravljali?

Politički duopol Hrvatske koji predstavljaju HDZ i SDP, stranke nastale iz partije koja je 1945. preuzela vladanje ovom zemljom, ni u 2020. ničim nije uzdrman. Stoga, lijepo ste pričali, još ljepše se svađali, no sada poslije emisije lijepo svi na piće i možda neku kasnu večeru, no kako bi se reklo, uzalud vam trud svirači. Ribić će skoro u mirovinu, Oreščanin će se nastaviti boriti sa svojom firmom. Ništa posebno se neće promijeniti. Ovo nisu teme koje u nas odlučuju izbore.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više