Suci prekidaju štrajk

Upravni odbori udruga sudaca i državnih odvjetnika u četvrtak su odlučili o prekidu "bijelog štrajka", odnosno mjera upozorenja na sudovima, iako se još uvijek nisu izborili za ispunjenje svojih zahtjeva, a pregovori s vladom se nastavljaju sljedeći tjedan. 

"Večeras je jednoglasno odlučeno na upravnom odboru UHS-a da sutra završavaju mjere upozorenje", istaknula je u kratkoj izjavi glasnogovornica sudačke udruge Ivana Bilušić.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) i Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) su tijekom tzv. mjera upozorenja od 22 siječnja do petka 2. veljače odgodile sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. 

"Smatramo da smo kroz ove mjere upozorenja uspjeli javnosti ukazati na sve probleme na koje se mi kao sudbena vlast susrećemo, a posebice da naša plaća posljednjih 25 godina ne prati gospodarska kretanja", istaknula je Bilušić. 

Odluka je uslijedila nakon što su predstavnici udruga u četvrtak poslijepodne, na odvojenim sastancima, razgovarali s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom.

Bilušić: Intenzivno se pristupa dogovoru

Bilušić je kazala da su s ministarstvom danas imali "ozbiljne razgovore", koji će se nastaviti sljedeći tjedan. "Na tim razgovorima intenzivno se pristupa dogovoru", istaknula je dodajući da se priča o dinamici i pitanjima sadržaja budućeg cjelovitog Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika. 

Zoran Vinković iz udruge državnoodvjetničkih dužnosnika nije nakon sastanka u ministarstvu želio otkriti detalje dok se s rezultatima razgovora ne upoznaju članovi udruge. “Mislim da moramo prvo direktno pitati samo članstvo i obavijestiti ih o tome što je bilo na stolu”, kazao je ranije danas Vinković. 

Doznaje se da će se UHDD priopćenjem oglasiti u petak, nakon što je članstvu u četvrtak na izjašnjavanje poslan prijedlog njihovog upravnog odbora da od 2. veljače prestaju mjere upozorenja u državnim odvjetništvima.

Suci i državni odvjetnici traže donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koje im je vlada obećala donijeti do kraja 2023., a kojim bi se u potpunosti uredile plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, sukladno postignutim standardima u državama članicama Europske unije. 

Među ostalim, traže i uvođenje indeksacije, za koju je premijer Andrej Plenković početkom tjedna kazao da je "sigurno neće biti u ovom mandatu vlade".

Oglasilo se ministarstvo

Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) pozdravilo je odluku o obustavi štrajka pravosudnih dužnosnika te za idući tjedan najavilo nastavak dijaloga s Udrugom hrvatskih sudaca (UHS) o unapređenju materijalnog statusa.

UHS je u četvrtak izvijestio da prekida tzv. bijeli štrajk, odnosno da će prekinuti s mjerama upozorenja tijekom kojih rade samo na hitnim predmetima. Odluka je uslijedila nakon što su predstavnici UHS-a, a potom i Udruge hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) u četvrtak sastali s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom. Doznaje se da je odluku o prekidu mjera upozorenja donijela i udruga koja okuplja državne odvjetnike.

Ministarstvo je, pozdravivši odluku pravosudnih dužnosnika o prekidu štrajka, podsjetilo da su primanja sudaca u mandatu aktualne Vlade već unaprjeđena 2019. povećanjem osnovice za 6 posto i 2023. za 13 posto te korekcijom koeficijenata za pravosudne dužnosnike prvog stupnja.

Uz to, dodaje MPU, višestruko su povećane naknade za dežurstva te naknade za upućivanje sudaca na viši sud. Time je Vlada pokazala spremnost da o otvorenim pitanjima razgovara s predstavnicima sudbene vlasti, ističe Ministarstvo.

MPU nadodaje da je inicijativu o uređenju plaća u pravosuđu pokrenulo resorno Ministarstvo krajem 2022. godine u okviru šireg uređenja sustava plaća te od samog početka procesa ima otvoreni dijalog sa svim dionicima. Ističe i da će osnovana radna skupina za cjelovito uređenje sustava plaća, koje uključuje pitanje indeksacije i stupnjevanje plaća pravosudnih dužnosnika, nastaviti s radom.

Suci i državni odvjetnici su od 22 siječnja do petka 2. veljače tijekom tzv. bijelog štrajka odgodili sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Pročitajte više