Suci traže povišice od 1300 eura. U suprotnom idu u bijeli štrajk

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

RADNA skupina za izmjenu Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika održat će u srijedu u 14:30 u prostorijama Ministarstva pravosuđa i uprave sastanak na kojem će raspravljati o plaćama sudaca, koji najavljuju bijeli štrajk ako vlada ne udovolji njihovim zahtjevima.

Sastanak u Ministarstvu koordinira Udruga hrvatskih sudaca (UHS), a na njemu će sudjelovati predstavnici svih vrsta sudova, precizirao je za Hinu glasnogovornik UHS-a Marijan Bitanga. Nakon sastanka na internetskim stranicama UHS-a bit će objavljena bilješka o tijeku sastanka.

Zahtjev za sastankom s Plenkovićem

Premda nisu svi suci članovi UHS-a, svi stoje iza zahtjeva koje je UHS formulirao i adresirao nadležnome Ministarstvu. Sudačka udruga je prije tjedan dana pismeno zatražila sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem kako bi dogovorili dugoročnu i sveobuhvatnu strategiju pristupa plaćama u pravosuđu, no Bitanga zasad nema povratnu informaciju iz vlade o mogućem sastanku.

Mediji su ranije izvijestili da će suci u srijedu iznijeti svoje zahtjeve Ministarstvu pravosuđa i uprave, koje otprije planira povećanje plaća sudaca i tužitelja.

Povećanje, navode mediji, u najvećem postotku bi obuhvatilo općinske suce i tužitelje, koji su u prosjeku plaćeni 1670 eura neto. Njima bi se plaće od rujna povećale za više od 300 eura, odnosno 22 posto.

Traže povećanje od 1300 eura

UHS smatra da to nije dovoljno i traži povećanje od 1300 eura. Ističu da osnovna plaća suca prvostupanjskog suda ne smije biti manja od plaće bilo kojeg sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu, što znači da neto plaća mora biti 3000 eura.

"Tražena plaća mora biti isplaćena do 1. lipnja 2023., a cjeloviti zakon kojim će se urediti plaće, mirovine i druga materijalna prava sudaca mora biti donesen do 1. listopada 2023.", zaključak je UHS-a usvojen 31. ožujka na zboru udruge u Dubrovniku.

Ne udovolji li vlada zahtjevu, suci najavljuju mjere upozorenja, odnosno bijeli štrajk. Organizirat će, kažu, prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu, prvostupanjski suci radit će samo na hitnim predmetima, a drugostupanjski suci neće otpremati odluke.

Kada je riječ o sudačkim plaćama, sudac Vrhovnog suda i predsjednik UHS-a Damir Kontrec kazao je kako je ideja da suci prvog stupnja napreduju kao i suci drugog stupnja u platnim razredima, da se unutar njih vidi napredovanje. Oni koji ne žele ići na viši sud i raditi na drugačiji način, trebaju imati primjerene plaće kako bi bili motivirani ostati prvostupanjski suci.

Plaće, međutim, nisu jedini razlog nagomilanog nezadovoljstva. U zaključcima UHS-a se spominje povećanje plaća svih službenika kako bi sudovi mogli funkcionirati te adekvatno informatičko opremanje sudova.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić rekao je prošlog tjedna da se vode pregovori o plaćama sudaca i ostalim materijalnim i statusnim pravima, kao i plaćama sudskih službenika i namještenika. ''Sudstvo je generalno godinama, pa i desetljećima zapušteno i meni je jedan od ciljeva to promijeniti. Nadam se da ću u tome uspjeti uz podršku kolega sudaca'', poručio je.

Pročitajte više