Sud BiH odbacio prigovore Jelavićeve obrane

TROČLANO vijeće Suda Bosne i Hercegovine, koje vodi postupak protiv bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića optuženog za pronevjere povezane s poslovanjem "Hercegovačke banke" iz Mostara, odlučilo je u četvrtak prihvatiti kao dokazni materijal dokumentaciju koju je s tim u vezi pribavio SFOR te su odbačeni prigovori Jelavićeve obrane oko korištenja te dokumentacije.

Riječ je o akcijama što ih je izveo SFOR u travnju 2001. godine kada su pretraženi glavno sjedište i poslovnice banke.

Britanski sudac Michael Simmons, koji predsjedava u postupku protiv Jelavića, kazao je na nastavku suđenja u četvrtak u Sarajevu kako su kao neutemeljeni odbačeni prigovori obrane po kojima se dokumentacija zaplijenjena u "Hercegovačkoj banci" ne može prihvatiti kao dokazni materijal jer za pljenidbu nije postojao nalog ovlaštenog suda.

Sudac Simmons ovakvu je odluku obrazložio činjenicom kako je bivša privremena upraviteljica Hercegovačke banke Toby Robinson, koja je uz pratnju SFOR-a zaplijenila dokumentaciju mostarske banke, postupala na temelju zakona BiH i važećih odluka Visokog predstavnika.

Robinson se na suđenju Jelaviću pojavila u srijedu kao svjedok tužiteljstva i u prvom je iskazu opisala okolnosti pod kojima je pod zaštitom SFOR-a obavljen upad u "Hercegovačku banku" 6. i 17. travnja 2001. godine.

Ona je pojasnila kako je ta operacija izvedena zbog sumnje da se preko "Hercegovačke banke" na protuzakonit način financiraju aktivnosti Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ).

Prema odluci sudbenog vijeća, Toby Robinson svjedočit će o sadržaju prikupljenih materijala u nastavku suđenja, zakazanom za 11. studenog.

Optužba je dobila obvezu dostaviti obrani što prije sve materijale koje kani koristiti u dokaznom postupku.

Dvojica optuženih zajedno s Jelavićem - Miroslav Prce i Miroslav Rupčić - ranije su priznali krivnju i već su pravomoćno osuđeni na pet odnosno pet i pol godina zatvora.

Nakon toga postupak je razdvojen na posebna suđenja Jelaviću te bivšem direktoru "Hercegovačke banke" Ivici Karloviću i članu njezina Upravnog odbora fra Ivanu Ševi.

Razdvajanje postupka uslijedilo je jer se Karlovića i Ševu tereti samo po jednoj točki optužnice.

Pročitajte više