Sud BiH odbacio prigovore obrane, Jelavić na sudu 10. lipnja

SUD Bosne i Hercegovine odbacio je u u utorak zahtjev obrane petorice Hrvata optuženih zbog pronevjere fondova "Hercegovačke banke" za izuzećem suca Bernarda Bolanda čime su stvoreni uvjeti za početak suđenja Anti Jelaviću i ostalima iz njegove skupine, izjavio je u Sarajevu predsjednik državnog suda BiH Martin Raguž.

On je novinarima kazao da je Opće vijeće Suda BiH zaključilo kako nema osnove za izuzeće suca Bolanda.

Zahtjev za izuzeće obrana optuženih u slučaju "Hercegovačka banka" podnijela je uz obrazloženje kako je Bernard Boland bio sudac koji je potvrdio optužnicu pa stoga nije podoban biti sucem u tzv. prethodnom saslušanju.

Zbog zahtjeva obrane izjašnjavanje o krivnji petorice optuženih koje je bilo zakazano za prošli tjedan, odgođeno je za 10. lipnja.

Uz bivšeg člana Predsjedništva BiH Jelavića optužnica je podignuta i protiv nekadašnjeg ministra obrane Federacije BiH Miroslava Prce, bivšeg direktora "Hercegovina osiguranja" Miroslava Rupčića, nekadašnjeg direktora "Hercegovačke banke" iz Mostara Ivice Karlovića i fratra Ivana Ševe koji je obnašao dužnost člana Upravnog odbora banke.

Nakon višemjesečne istrage optužnicu je podigao posebni odjel za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije koji djeluje pri Tužiteljstvu BiH.

Na više od 100 stranica tužba, koju je pripremio tužitelj John McNair, tereti Jelavića i ostale da su koristeći službeni položaj pronevjerili sredstva što ih je Hrvatska uplaćivala kao pomoć Hrvatima u BiH.

Jelavić, Prce i Rupčić u pritovoru su od kraja siječnja ove godine dok se Karlović i Ševo brane sa slobode.

Pročitajte više