Sud je prijavio Turudića zbog vožnje s Mamićem. Može li ga to zaustaviti?

Foto: Hina

Vrhovni sud objavio je priopćenje u kojemu stoji da je novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić prijavljen zbog kršenja Kodeksa sudačke etike, a sve zbog njegovih višekratnih sastanaka sa Zdravkom Mamićem i to u periodu kad se protiv Mamića vodila istraga. Pritužbu je podnio predsjednik Visokog kaznenog suda Željko Horvatović, uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića.

>> Vrhovni sud: Turudić prijavljen zbog susreta s Mamićem

Turudić je prošli tjedan sa 78 glasova u saboru izglasan za novog glavnog državnog odvjetnika na čije će mjesto službeno doći u svibnju umjesto Zlate Hrvoj Šipek. Turudiću je najveću podršku pružio premijer Andrej Plenković te njegov HDZ, uz još nekolicinu saborskih zastupnika, dok je otpor njegovom imenovanju žestoko pružila oporba, pa i sam predsjednik Zoran Milanović. Zamjeraju mu, između ostalog, povezanost s nekoliko krajnje kompromitiranih osoba, uključujući i Josipu Pleslić (tada Rimac). U javnosti je tvrdio da su tek površni poznanici. 

Iako su u javnost izašle Turudićeve poruke s Josipom Rimac, a od ranije je poznato i da se potajno nalazio s okrivljenim Zdravkom Mamićem, zbog čega je i prijavljen za kršenje Kodeksa sudačke časti, pa su se mnogi ponadali da Turudiću prijava može spriječiti preuzimanje funkcije glavnog državnog odvjetnika. No odvjetnik i bivši sudac za Index su kazali da ta prijava ništa ne može promijeniti i da na koncu ni ne znači ništa posebno.

U najgorem slučaju za Turudića može doći do razrješenja sa sudačke dužnosti, što mu de facto ništa neće značiti jer ionako za nešto više od dva mjeseca i službeno postaje glavni državni odvjetnik, čime prestaje biti sudac.

Odvjetnik Šerić: Prijava neće ništa promijeniti 

Odvjetnik Branko Šerić bio je sudac na Županijskom sudu u Zagrebu i Splitu. Kaže da prijava Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike neće ništa promijeniti. 

"Ova prijava ne može ništa promijeniti jer je Turudić sada imenovan glavnim državnim odvjetnikom, samo što nije stupio na dužnost. Dakle, on više nije sudac, osim ako ne odluči do svibnja raditi posao suca na Visokom kaznenom sudu. 

Onda je moguće u tom periodu inicirati postupak, ali teško da će ga se provesti do kraja", kazao nam je Šerić. 

Odvjetnik Simić: Predmet neće biti riješen do svibnja 

Odvjetnik Srđan Simić slaže se sa Šerićem. Kaže da u konačnici odluka Turudiću neće ništa promijeniti pa čak i da ga se razriješi s funkcije suda. Ipak, napominje da je to najteža sankcija te da postoje brojne blaže, koje se ujedno i češće koriste. 

"Pod pretpostavkom da utvrde da je prekršio kodeks sudačke etike, najteža kazna koju može dobiti je razrješenje s funkcije suda, a njemu je to sad sasvim irelevantno jer će postati državni odvjetnik. On će ionako prestati obavljati svoj posao suca kada u svibnju stupi na dužnost glavnog državnog odvjetnika", kaže Simić pa dodaje:

"Turudić još uvijek izvršava funkciju suca i protiv njega se uredno vodi postupak s obzirom na to da je sudac Visokog kaznenog suda. Hoće li se taj postupak završiti ili ne, ne znamo, ali na odluku Državnog sudbenog vijeća Turudić ima pravo podnijeti tužbu Ustavnom sudu radi ocjene ustavnosti", kaže. 

Ističe kako je gotovo nemoguće da cijeli postupak bude gotov do svibnja kada će Ivan Turudić i službeno zasjesti na čelo DORH-a.  

"To sve skupa vremenski ne može biti gotovo do svibnja. Turudić za vrijeme postupka mora iznijeti svoju obranu. Njemu se mora omogućiti da iznese sve činjenice koje mu idu u korist i očituje sve navode. Ne vjerujem da se to može završiti do svibnja. 

Hoće li to njemu štetiti u nekakvom drugom smislu izuzev pravnog, ne bih komentirao, ali pravno gledajući, Turudić će prestati biti sudac prije donošenja ikakve odluke.  

Slučaj je ovakav - imate aktivnog suca protiv kojeg morate pokrenuti postupak jer, ako je prekršio Kodeks, postupak se bez sumnje mora pokrenuti neovisno o tome hoće li odluka polučiti kakve rezultate, a najvjerojatnije neće. Na kraju, čovjek se može predomisliti i reći da ipak ne želi biti glavni državni odvjetnik i u tom slučaju bi imalo smisla da se disciplinski postupak provede", kaže Simić.

Što se dogodi sa sucima koji prekrše kodeks? 

Upitali smo Simića mora li, u slučaju da se kod Ivana Turudića utvrdi da je prekršio Kodeks sudačke časti, nužno doći do njegovog razrješenja kao suca ili postoje i blaže sankcije.

Simić ističe da je najteža sankcija razrješenje, a najblaža opomena, dok kao najčešću sankciju ističe ustezanje plaće.  

Najblaža kazna je opomena kojom se upozorava suca na njegove obveze. Pod teže sankcije pripadaju ustezanja dijela mjesečnih primanja, dok je razrješenje s dužnosti najteža sankcija do koje može doći. Dosta uobičajene sankcije su ustezanja s plaće najčešće za suce koji neredovito rješavaju svoje predmete. Toga ima najviše", kazao nam je Simić. 

Pročitajte više