Sud odbio ekshumaciju i obdukciju tijela Josipa Lečeka

VIJEĆE Županijskog suda u Varaždinu odbilo je prijedlog Općinskoga državnog odvjetništva u Čakovcu da se ispita smrt 65-godišnjeg Josipa Lečeka za kojeg se sumnjalo da je u čakovečkoj bolnici umro od podhlađivanja.

Odbijen je i prijedlog da se mrtvac ekshumira te na mrtvom tijelu obavi obdukcija i sudsko medicinsko vještačenje. Sudsko vijeće prihvatilo je odluku istražnog suca da se ne pokrene istraga, što temelji na stručnom mišljenju vještaka sudske medicine dr. Božidara Bačanija, po kojem se ekshumacijom i obdukcijom ne može ni potvrditi ni isključiti da je podhlađivanje mogući uzrok smrti, te da se ne može utvrditi ni točno vrijeme smrti, što je u početku bolničkog skandala bilo prijeporno.

"Iz stručnih mišljenja proizlazi da je Josip Leček bio u terminalnoj fazi maligne bolesti s kompliciranom i gnojnom upalom dišnih putova te je bio u stanju izrazito smanjene mišićne mase uz slabokrvnost. Ti faktori znakovito produljuju vrijeme nastupa mrtvačke ukočenosti, odnosno nastanak mrtvačkih pjega i njihovu izraženost", piše, među ostalim, u sudskom obrazloženju koje je danas dostavljeno novinarima.

U vezi s neuobičajenim položajem njegova tijela na Patološkom odjelu navodi se da je to posljedica prebacivanja tijela s jednog odjela na drugi.

Kako Lečekova smrt nije posljedica nasilja, ekshumacija i obdukcija nisu potrebne, ocijenilo je Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Sime Miljenovića.

Međutim, prekjučerašnjom odlukom Poglavarstva Međimurske županije Upravno vijeće Županijske bolnice u Čakovcu treba utvrditi moguću odgovornost ravnatelja dr. Franje Fundaka, jer o slučaju nije izvijestio Ministarstvo zdravstva, već je to učinila Kriminalistička policija međimurske Policijske uprave 12. siječnja, odnosno 13 dana nakon smrti Josipa Lečeka.

Zamjenik ministra zdravstva dr. Neven Ljubičić u dopisu Županijskom poglavarstvu traži da se utvrdi ravnateljeva odgovornost, smatrajući da je svojom sporošću u komunikaciji nanio veliku štetu čakovečkoj bolnici i hrvatskom zdravstvu.

Pročitajte više