Sud odbio žalbu Elizabeth Holmes. Mora u zatvor i platiti 452 milijuna dolara odštete

Foto: EPA

OSRAMOĆENA osnivačica Theranosa Elizabeth Holmes će izgleda uskoro ići u zatvor jer je žalbeni sud u utorak odbio njezinu molbu da se brani sa slobode dok pokušava poništiti svoju osudu u prijevari s testiranjem krvi. Holmes je osuđena na 11 godina i tri mjeseca zatvora zbog prevare investitora koji su uložili u njezin startup za testiranje krvi koji je svojedobno bio procijenjen na 9 milijardi dolara. 

Osuđena je u siječnju za tri optužbe za prijevaru putem interneta i jednu optužbu za zavjeru nakon što je porota utvrdila da je kriminalno prevarila ulagače zbog lažnih tvrdnji da tehnologija za testiranje krvi njezine tvrtke može dijagnosticirati razne bolesti nakon uzimanja uzoraka od samo nekoliko kapi krvi. 

U najnovijoj presudi, američki okružni sudac Edward Davila naredio je Holmes da plati 452 milijuna dolara odštete oštećenima. Preporučio je da Holmes služi kaznu u ženskom zatvoru u Bryanu u Teksasu, piše Fox Business. 

 Uspon i pad milijarderke koja je prevarila svijet 

Elizabeth Holmes, najmlađu milijarderku, mediji su uzdizali kao jednu od uspješnih priča iz Silicijske doline, nazivajući je ženskim Steveom Jobsom, ali uslijedile su optužbe za prevaru kojima je vrijednost tvrtke Theranos s devet milijardi dolara pala na znatno manji iznos, nakon čega je Holmes podnijela ostavku te direktorsko mjesto prepustila dosadašnjem glavnom savjetniku tvrtke Davidu Tayloru. 

Od početaka 2003. godine, kad je osnovala farmaceutsku tvrtku Theranos, preko vrhunca u 2014. godini, kad ju je Forbes proglasio najmlađom milijarderkom, do konačnog pada, slika Holmes u javnosti prošla je transformaciju od mlade rastuće poduzetničke nade do prevarantice koja zlostavlja svoje zaposlenike. 

Pročitajte više