Sud odlučuje o kazni Rodu Blagojevichu, koji je pokušao prodati senatorsko mjesto Baracka Obame

U CHICAGU će danas početi dvodnevno saslušanje nakon kojeg će biti izrečena presuda kontroverznom bivšem guverneru Illinoisa Rodu Blagojevichu, koji je po 18 točaka optužen za korupciju, a tereti ga se i za pokušaj prodavanja senatorskog mjesta koje je pripadala Baracku Obami.

Iako optužba za Blagojevicha traži kaznu od 15 do 20 godina, očekuje se kako će mu biti određena kazna do 10  godina zatvora. Ukoliko se federalni sudac ipak odluči na veću kaznu, to će biti jedna od najstrožih kazni za korupciji u povijesti Illinoisa, koji ima bogato iskustvo s korumpiranim političarima.

S druge strane, obrana smatra kako bi kazna trebala biti puno blaža jer je "Blagojevich već doživio financijsku kaznu, kao i politički slom i javno izrugivanje. Taj je pristup ujedno i prilično kontradiktoran, jer obrana i dalje tvrdi da je Blagojevich u potpunosti nevin, piše Associated Press. On osobno tvrdi kako nije učinio ništa nezakonito "i da je to sve dio politike".

Glavni dokazni materijal tužiteljstva su vrpce sa snimljenim telefonskim razgovorima u kojima Blagojevich tvrdi kako ima zlatnu priliku da, iz činjenice da kao guverner ima pravo imenovati novog senatora Illinoisa, izvuče nešto i za sebe. Inače, upražnjeno senatorsko mjesto koje je želio prodati pripadalo je Baracku Obami.

Pročitajte više