Sud oslobodio istaknute protivnike tuniskog predsjednika

Foto: EPA

TUNISKI sudac oslobodio je dvoje istaknutih političkih protivnika predsjednika Kaisa Saieda gotovo pet mjeseci od uhićenja pod sumnjom da su kovali zavjeru protiv državne sigurnosti, rekla je njihova odvjetnica Monia Bouali za Reuters. Chaima Issa i Lazahr Akremi uhićeni su u veljači s dvadeset drugih političkih čelnika u akciji za koju oporba tvrdi da je imala za cilj uspostaviti autoritarnu vladavinu predsjednika Saieda, koji je 2021. raspustio parlament i preuzeo široke ovlasti.

Issa je predvodnica Fronte spasa, glavne oporbene koalicije Saiedu koja je organizirala prosvjede protiv njega u posljednje dvije godine. Akremi, odvjetnik koji je bio ministar nakon revolucije u Tunisu 2011., bio je i istaknuti kritičar Saieda. Ispred zatvora su se okupili deseci pristaša koji su čekali Issu. Nakon izlaska iz zatvora Issa je skandirala: "Dolje državni udar! Dolje Kais Saied!"

Saied: To su teroristi i izdajice

"Nepravda prema ostatku zatvorenika mora prestati. Zatvaranje disidenata neće riješiti probleme Tunisa. Platila sam cijenu, ali moramo nastaviti", rekla je Issa za Reuters. Glavne oporbene stranke osudile su uhićenja svojih čelnika kao politički motivirana, a skupine za ljudska prava pozvale su vlasti da oslobode uhićenike.

Saied ih je opisao kao teroriste i izdajice i rekao da bi suci koji ih oslobode poticali njihove navodne zločine. Prije presude deseci obitelji zatvorenika prosvjedovali su u blizini suda u Tunisu držeći slike zatvorenika i zahtijevajući njihovo puštanje.

Pročitajte više