Sud prekinuo štrajk liječnika

PREDSJEDNIK Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je poslijepodne da je prekinut trodnevni štrajk liječnika.

Nakon što je primljena presuda Županijskog suda o privremenoj mjeri zabrane štrajka, sudionici izvanredne skupštine HLS-a tu su odluku jednoglasno prihvatili što znači da je štrajk prekinut, izjavio je Babić na konferenciji za novinare.

Rekao je kako sindikalni povjerenici stoga nisu raspravljali o jučerašnjem prijedlogu Glavnog štrajkaškog odbora o privremenom prekidu štrajka.

Babić je zatim skupštini stavio na raspolaganje svoj mandat, ali je dobio potporu 78 od 79 sindikalnih povjerenika.

Predsjednik HLS-a najavio je da će sindikat iskoristiti sva pravna sredstva i na presudu Županijskog suda o zabrani štrajka uložiti žalbu Vrhovnom sudu.

Izrazio je spremnost doći pred Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) i iznijeti liječničke zahtjeve, što je danas u medijima predložio ministar zdravstva Neven Ljubičić.

Babić je naglasio da će u tim pregovorima prednost dati tzv. nematerijalnim pravima iz strukovnoga Kolektivnog ugovora, budući da je Vlada Uredbom o 10-postotnom dodatku na plaću djelomično zadovoljila liječničke zahtjeve za većim primanjima.

HLS će, rekao je Babić, inzistirati i na svojem pravu na edukaciju i usavršavanje, znanstveno napredovanje te utvrđivanje radnog vremena kako liječnici više ne bi, umjesto 40, radili prosječno 60 sati na tjedan.

"Ako budemo prevareni, ponovno ćemo ići u štrajk", rekao je Babić.

Zahvalivši pacijentima na razumijevanju tijekom štrajka, rekao je da je zadovoljan odazivom liječnika, kao i zbog toga što nije bilo dojave ni o jednoj incidentnoj situaciji.

Pročitajte više