Sud u Južnoj Koreji prvi put priznao pravni status istospolnom paru

Foto: EPA

VISOKI sud u Seulu presudio je u utorak da državni zavod za zdravstveno osiguranje treba pružati osiguranje neosiguranom partneru u istospolnom paru, što je po odvjetnicima prvo pravno priznanje istospolnih veza u Južnoj Koreji. Presuda je poništila odluku suda niže instance po kojoj neosigurani partner u istospolnom paru nema pravo na zdravstveno osiguranje na koje imaju pravo drugi parovi koji žive u izvanbračnoj zajednici.

Ryu Min-hee, odvjetnik tužiteljskog para, rekao je da je odluka Visokog suda "prvo priznanje pravnog statusa istospolnog para". Par, So Sung-wook i Kim Yong-min, priopćio je: "Oduševljeni smo. To nije samo naša pobjeda nego i pobjeda za mnoge istospolne parove i LGBTQ obitelji u Južnoj Koreji."

So Sung-wook tužio je Nacionalni zavod za zdravstveno osiguranje 2021. pošto mu je uskraćeno osiguranje na osnovi istospolne veze, no sud niže instance presudio je u korist osiguravatelja uz objašnjenje da se istospolnu vezu po važećem zakonodavstvu ne može smatrati izvanbračnom zajednicom. 

"Zaštita prava manjina najveća odgovornost suda"

Ryu je rekao da je prizivni sud zaključio da sustav osiguranja za neosigurane partnere nije predviđen samo za obitelji kako ih definira zakon i da je uskraćivanje prava osobama u istospolnim vezama diskriminacija. 

Zaštita prava manjina "najveća je odgovornost" suda i "posljednji bastion" ljudskih prava, istaknuo je sud. Nacionalni zavod za zdravstveno osiguranje rekao je da će se žaliti Vrhovnom sudu.

"Ovo je važna odluka koja Južnu Koreju približava bračnoj ravnopravnosti", rekao je Boram Jang iz Amnesty Internationala dodajući da presuda pruža nadu da se mogu prevladati predrasude prema LGBTI zajednici. 

Pročitajte više