Sud u Strasbourgu upustit će se u razmatranje stanarskog prava

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu prvi će se put upustiti u razmatranje ´pravnog značaja´ stanarskog prava u Hrvatskoj, nakon što je prihvatio tužbu jedne Zadranke.

´Sud u Strasbourgu prvi je puta odlučio razmotriti pravni značaj stanarskog prava´, rekla je za Hinu predstojnica vladina Ureda za suradnju sa strasburškim sudom Lidija Lukina Karajković.

Odluku o prihvaćanju tužbe koju je podnijela Kristina Blečić (77) iz Zadra Sud je donio krajem siječnja a danas je dostavljena strankama u postupku.

´Sud će utvrđivati jesu li zbog gubitka stanarskoga prava podnositeljici tužbe povrijeđeni pravo vlasništva i pravo na dom´, zaštićenih Europskom konvencijom o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda, rekla je Lukina Karajković.

Kristina Blečić tužila je Hrvatsku sudu u Strasbourgu 2000. jer domaći sudovi, uključujući Vrhovni i Ustavni sud, nisu zaštitili njeno pravo vlasništva i pravo na dom.

Ona je imala stanarsko pravo na stan u Zadru, a u srpnju 1991. otišla je u posjet kćeri u Rim. Zbog ratnih zbivanja i zdravstvenih poteškoća (imala je tada 65 godina) u Rimu je produžila boravak.

U Zadar se vratila u srpnju 1992., ali se u međuvremenu, u studenom 1991., u njen stan nasilno uselila obitelj s dvoje djece.

Općinski sud u Zadru presudio je da je Kristina Blečić izgubila stanarsko pravo jer više od šest mjeseci neopravdano nije bila u stanu, ocjenjujući neuvjerljivim razloge njena izostanka.

Županijski sud u Zadru je najprije presudu ukinuo zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Općinski sud je i po drugi put odbio tužbu, a Županijski ju je u novom žalbenom postupku potvrdio.

Vrhovni sud i Ustavni sud utvrdili su da je presuda utemeljena na zakonu i da su niži sudovi postupali zakonito.

Vlada je u odgovoru na tužbu tvrdila da podnositeljici tužbe nije povrijeđeno pravo vlasništva jer je bila nositeljica stanarskog prava na stanu u Zadru a ne vlasnica.

Usto, prema važećim propisima, stanarsko se pravo moglo izgubiti ako stanar nije bio u stanu više od šest mjeseci, a zbog ratnih okolnosti i velikog broja prognanika lokalne su vlasti prazne stanove davale na korištenje ugroženim obiteljima.

Europski sud za ljudska prava je unatoč tim obrazloženjima odlučio upustiti se u rješavanje tužbe. U postupku će utvrditi nije li ipak došlo do kršenja prava vlasništva jer su nositelji stanarskog prava pod povlaštenim uvjetima otkupa mogli postati vlasnici. Sud također sumnja da je došlo do povrede prava na dom i izostanka učinkovite zaštite tih prava pred domaćim sudovima.

Pročitajte više