Sud zabranio Perušku da angažira dodatne savjetnike

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

TRGOVAČKI sud 2. svibnja ukinuo je odluku privremenog vijeća o angažiranju novih savjetnika na račun Agrokora.

>>KAKAV DEBAKL VLADE I PERUŠKA Nakon dvije odluke suda prilično je jasno: Agrokorova nagodba je propala

Riječ je o savjetnicima privremenog vjerovničkog vijeća, a to su: PJT Partners, McKinsey, FTI i Egon Zehnder te od domaćih tvrtki i tvrtka Caper u vlasništvu Željka Perića, Odvjetnički uredi Buterin & Posavec kao i Madirazza i partneri. Na račun Agrokora savjetnici bi se naplaćivali u desecima milijuna eura.

Sud navodi kako je ukinuta odluka privremenog vjerovničkog vijeća donesena na 18. sjednici, održanoj 13. travnja 2018. godine, kojom je privremeno vjerovničko vijeće: a) predložilo izvanrednom povjereniku, pored postojećih savjetnika izabranih od strane izvanrednog povjerenika, angažman dodatnih financijskih i pravnih savjetnika, inozemnih i domaćih koji bi na trošak redovnog poslovanja u postupku izvanredne uprave pružali usluge savjetovanja svakodobnim članovima vjerovničkog vijeća, polagali račun vjerovničkom vijeću i odgovarali vjerovničkom vijeću te b) ovlastilo izvanrednog povjerenika da s novopredloženim savjetnicima dogovori financijske i druge uvjete njihova angažmana i sklopi odgovarajuće ugovore.

Agram Invest i Franck protiv troška savjetnika


Ranije su grupe vjerovnika same plaćale savjetnike za proces nagodbe, ali su onda odlukom vijeća trošak svalili na Agrokor, protiv čega su se pobunili Agram Invest i Franck.

"Ne proizlazi ovlast privremenog vjerovničkog vijeća za odlučivanjem o savjetnicima koji će na trošak Dužnika (Agrokora) iz redovnog poslovanja njih savjetovati, koji će umjesto njih analizirati i revidirati prijedlog nagodbe, koji će na trošak Dužnika njima pružati usluge, njima polagati račun, njih savjetovati i njima odgovarati. Ukoliko članovi privremenog vjerovničkog vijeća zatrebaju takove usluge, one ne mogu ići na trošak Dužnika, tj. na trošak redovnog poslovanja", navodi se u obrazloženju sutkinje Nevenke Siladi Rstić.

Protiv njenog rješenja moguća je žalba u roku osam dana.

Ovo je već treća u nizu sudskih odluka, nakon koji možemo zaključiti da nagodba neće biti donesena u zakonskom roku do 10. srpnja.

 

Pročitajte više