Sud zbog sankcije želi znati je li Vladimir Benac pucao s poda

KAKO dosadašnji tijek suđenja ratnom veteranu i stopostotnom invalidu Vladimiru Bencu za pokušaj ubojstva ugostitelja Denisa Bušelića, nije odgonetnuo dvojbu je li pucao s poda ili dok je stajao, sudac Damir Romac naložio je novo kombinirano medicinsko-balističko vještačenje.

Balističar Vinko Huljić nije mogao dati precizan odgovor, pa će nedostatke njegovog nalaza pokušati nadomjestiti u Centru Ivan Vučetić. Rad splitskog patologa Antonia Alujevića dopunit će, pak, kolege sa Zavoda za sudsku medicinu u Zagrebu.

Blaža sankcija za pucnjeve s poda

Rješenje dubioze sucu Romcu pomoći će prvenstveno kod odluke o sankciji. Naime, psihijatar Borben Uglešić tvrdi da je Benac, ako je pucao s poda, bio smanjeno ubrojiv, što povlači i blažu kaznu.

Benac je prije više od godinu dana u kafić Carpe Diem upao uzrujan bučnim rođendanskim slavljem, koje mu je ometalo miran san. S njim baš i nema puno priče, brzo je zapucao i teško ranio Bušelića. Iako će zbog novog vještačenja i godišnjih odmora doći do znatnije odgode suđenja od minimalno par mjeseci, Benac neće napustiti pritvor, kaže sudac Romac.

Predmeti pali u zastaru

Premda se po Splitu još pamte njegovi legendarni oružani upadi u Policijsku upravu i u ured splitskog gradonačelnika Ivice Škarića od kojeg je tražio i dobio zemlju, sud ga zbog toga nikada nije osudio. S obzirom da su događaji iz 1997. godine, predmeti su pali u zastaru.

Aktivno je još nekoliko optužnica, poput izazivanja prometne nesreće u marjanskom tunelu u pijanom stanju, a Benac sugrađanima i u novije vrijeme često priušti kakav ekshibicionizam. Sa zoljom je tako prosvjedovao u znak potpore za generala Gotovinu, a sa Psihijatrije splitskog KBC-a, gdje se liječio od PTSP-a, morali su zvati i policiju u pomoć.

Pročitajte više