Sudac "nacist", don Kaćunko "križar": Teolog karikaturist ismijao Katoličku crkvu

KATOLIČKI vjeroučitelj i teolog Tihomir Lovrić sablaznio je Crkvu zbog svojih karikatura u kojima je Zlatko Sudac prikazan kao nacist koji pali gay zastavu, a don Kaćunko šalje raketu na kojoj piše "sveti rat".

"Karikature govore dovoljno same po sebi i ne bih želio dalje komentirati", rekao je za Index karikaturist teolog Tihomir Lovrić te je dodao i kako ne očekuje kaznu od Katoličke crkve u Hrvata, jer vjeruje kako većina njih tolerira različito mišljenje.

Jezerinac "bog rata", Miklenić Glasom Koncila briše stražnjicu

Ovaj izrazito zanimljivi teolog karikaturom se počeo baviti 2007. godine, a u teologiji se bavi pitanjima teologije oslobođenja, temeljne kršćanske zajednice u zemljama Trećeg svijeta, povijesnim razvojem klerikalizma u Hrvatskoj te političkom djelatnošću katoličkog klera u Hrvatskoj i ekumenizmom.

U njegovoj viziji Crkve u Hrvata predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić sjedi na toaletu, vojni ordinarij Juraj Jezerinac je "bog rata" Mars dok don Kaćunko iza njega stoji sa pištoljem, a glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić svojim novinama briše stražnjicu. Glasnogovornica Kaptola Matilda Kolić-Stanić prikazana je u vrlo seksi izdanju te na njezinim gaćicama stoji natpis "otvorit ću vrata Kaptola".

Član Facebook grupe "Stop financiranju Katoličke crkve iz proračuna"

Lovrić hijerarhijsku Crkvu u Hrvata smatra diktatorskom strukturom, a to se, po njemu, najviše očituje u njezinoj povezanosti s vlašću i silom. "Želim kritizirati Crkvu jer vjerujem da je moguća jedna drugačija i puno humanija Crkva. Treba praviti razliku između hijerarhijske Crkve i naroda koji je također Crkva", tvrdi Lovrić te dodaje kako Crkvi u hrvatskom društvu polazi za rukom da vodi glavnu riječ, piše Slobodna Dalmacija.

Njegovo protucrkveno djelovanje vidi se i kroz članstvo u Facebook grupi koja se nikako ne može nazvati naklonjenom Crkvi kao što je "Stop financiranju Katoličke crkve iz proračuna". Ostaje vidjeti što će Katolička crkva napraviti sa ovim vjeroučiteljem koji svoj  "kruh svagdašnji" zarađuje predajući vjeronauk u Osnovnoj školi Sveti Križ Začretje.

Teolog se trudi što više raširiti svoju popularnost pa se tako njegovi radovi mogu pronaći na službenim stranicama Hrvatskog društva karikaturista, njegovim osobnim stranicama te na Facebooku.

I.Kri.
Foto: HDK, službena stranica Tihomir Lovrić, Facebook

Pročitajte više