Još nema presude za smrt Ivane Obad, sudac oprao policiju i tužiteljstvo: Ne mogu im ja pisati optužnicu!

Foto: Facebook, PU Karlovačka

NAKON četiri godine napokon je trebala biti donesena presuda u slučaju koji se vodi protiv odgovornih za smrt Ivane Obad. Međutim zbog aljkavosti karlovačkog tužiteljstva, Milenko Đaković, sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu vratio je tužiteljstvu predmet na doradu.

Dao im je rok od 15 dana da usklade činjenični opis s nalazima i usmenim očitovanjima vještaka te da optužnicu prilagodi činjenicama da bi bila podobna za raspravljanje i donošenje presude.

Podsjetimo, tada 20-godišnja studentica poginula je 5. studenog 2011. na autocesti kraj Bosiljeva kao suputnica Marina Čolaka u Ferrariju 360 Modena, a koji se, prema optužnici, utrkivao i sudario s tehnički neispravnim Nissanom 350Z Dalibora Opačka. Obojica su preživjela, a Ivana je ostala zarobljena u vatri gorećeg Ferrarija.

Prvotno je spis 323 dana stajao u ladici karlovačkog suda da bi potom bio prebačen na Općinski kazneni sud u Zagreb, gdje je pak suđenje obilježilo niz kontradiktornih vještačenja koja su bila rezultat nepreciznog policijskog fotoelaborata i skice te pogrešno ucrtanih tragova kočenja.

Presuda već trebala biti donesena

Iako je za četvrtak u 14 sati bilo zakazano izricanje presude, sudac Đaković umjesto presude dao je žestoku packu tužiteljstvu zbog traljave optužnice, kao i pasivnosti koju je, kako smatra, predstavnica optužbe pokazala tijekom suđenja.

U razgovoru za Index sudac Đaković rekao je kako je tužiteljstvo trebalo reagirati da se opis vještaka uskladi sa činjeničnim opisom u optužnici, što tvrdi, oni nisu učinili.

"Policija i tužiteljstvo nisu dobro odradili posao"

"Nije moj posao da radim ono što je u opisu posla tužiteljstva. Mislio sam da će me tražiti dodatan rok da se usklade, ali nisu. Isto tako nisu reagirali niti tijekom postupka što je pasivnost, šutjeli su do zadnjeg trena. Vještak je masu toga izmijenio, a oni nisu mijenjali ništa pa nisam mogao donijeti odluku. Koliko vidim sve je ispunjeno i zrelo za dovršetak rasprave, ali nije dovoljno precizirano od strane tužiteljstva iako imaju sve podatke.


Vještak je napravio sve što je trebao iako je policija prvotno napravila određene nedostatke jer je bilo puno manjkavosti s njihove strane. Vještaku je zaista bilo teško i ne želim sad dijeliti packe ni policiji ni tužiteljstvu, ali nisu dobro odradili posao.

Sad sam im dao rok od 15 dana da mi dostave dopunjenu optužnicu i više neće biti odugovlačenja. Novu raspravu zakazao sam za 12. mjesec", rekao je sudac Đaković.

Na kraju je dodao kako sud može intervenirati u optužnicu, ali je ne može mijenjati.

"Oni to trebaju napraviti, ne želim ulaziti u rizik samo da se presudi", rekao je Đaković.

Do komentara karlovačke tužiteljice Irene Lipka Krajačić nismo uspjeli doći.

Pročitajte više