RBA AFERA

Sudac Vrhovnog suda o slučaju RBA: Nedopustiv pritisak na suce. Kamo to vodi?

Foto: FaH, Index

"VRŠENJE pritiska na sudove je, nažalost, posljedica i prakse najčešće neutemeljenog prozivanja sudbene vlasti koja se temelji na nerazumijevanju samostalnosti i neovisnosti sudova i sudaca te generaliziranju i banaliziranju sudskih odluka", kaže za Index sudac Vrhovnog suda i predsjednik Hrvatske udruge sudaca Damir Kontrec. Naime, sudac Kontrec komentirao je slučaj RBA, koji je otkrio Index.

>> RBA banka natječajem tražila agenciju koja će vršiti pritisak na Ustavni sud

>> Zastupnik Škibola o RBA: Ako je to točno, zaslužuju oduzimanje dozvola za rad

>> Udruga Franak o pritisku RBA na pravosuđe: Nismo iznenađeni, ali smo šokirani

Podsjetimo, u pozivu Raiffeisenbanke za odabir PR agencije u kojem banka traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima stoji da je jedan od zadataka te agencije i "vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj". Iako u pozivu, koji je napisan na engleskom jeziku, doslovno stoji "Putting the pressure on the Constitutional and other Croatian courts", iz RBA u izjavi za Index tvrde kako su tražena "isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke".

''Bi li se ta banka usudila ovako postupiti u matičnoj državi?''

No po hrvatskim i međunarodnim zakonima zabranjen je bilo kakav pritisak na pravosuđe, odnosno sutkinje i suce, a Europski sud za ljudska prava već je rušio hrvatske presude zbog sumnje u pritisak kako javnosti, tako i zainteresiranih strana.

"Pojava ove, još jedne u nizu komunikacijskih strategija koje uključuju 'pritisak na sudove', naivan je i u umjetno kreiranoj atmosferi nepovjerenja u sudbenu vlast nažalost logičan pokušaj nedopustivog pritiska na suce. Javnost i mediji moraju se zapitati kamo to vodi, jesu li pritisci bilo koje zainteresirane strane dopustivi i bi li se ta banka usudila ovako postupiti u svojoj matičinoj državi?" kaže sudac Kontrec komentirajući ovaj slučaj.

Prema njemu, a to je stav i Hrvatske udruge sudaca, suci trebaju nastaviti suditi na temelju zakona, bez odugovlačenja, prema svima jednako te bez straha, i to "ne podliježući nikakvim utjecajima sa strane".

"To je bit samostalnosti i neovisnosti sudbene vlasti", zaključuje Kontrec u izjavi za Index.

Pročitajte više