Sudan odbacio UN-ovu prijetnju sankcijama zbog Darfura

SUDAN je u petak odbacio kao "neprimjerenu" rezoluciju Vijeća sigurnosti UNa kojom se vlada poziva da u roku 30 dana razoruža milicije i obustavi nasilje u zapadnoj pokrajini Darfur ili će je snaći sankcije.

Krizu u Darfuru, gdje je najmanje 30.000 ljudi ubijeno, milijun protjerano, a dva milijuna vape za pomoći u hrani i lijekovima, Ujedinjeni narodi drže trenutačno najvećom humanitarnom katastrofom na svijetu.

"Rezolucija je neprimjerena", rekao je glasnogovornik vlade u Khartoumu Al-Zahawe Ibrahim Malik. Kazao je da "Sudan žali što se Vijeće sigurnosti ... ne obraća pobunjenim milicijama u Darfuru čije vojne operacije sprečavaju dostavu humanitarne pomoći".

Rezolucijom prihaćenom u petak UN traži da sudanska vlada u roku 30 dana razoruža i

kazni pripadnike milicije poznate kao Janjaweed ili će Vijeće uvesti sankcije.

Rezolucijom se uvodi trenutačni embargo na sve naoružane skupine u Darfuru osim sudanskih snaga sigurnosti. No upravo one naoružavaju Janjaweed, tvrde pobunjenici protivničke milicije Pokreta za pravdu i jednakost (JEM), koje su pozdravile rezoluciju ali traže trenutačno uvođenje sankcija, bez 30-dnevnog ultimatuma.

Veleposlanik Sudana pri UN-i Elfatih Erwa optužio je pak Sjedinjene Države da se koriste svojim mjestom u Vijeću sigurnosti kako bi humanitarnu krizu u Darfuru koristile u izbornoj kampanji.

Optužio je i Washington za licemjere prošlog tjedna kada je američki Kongres ocijenio da se u Sudanu odvija genocid.

(Hina) xrt yrt

Pročitajte više