Sudan smatra kako SAD koristi krizu u Darfuru da bi svrgnuo vladu

WASHINGTON koristi krizu u Darfuru kao izliku za svrgavanje sudanske vlade, izjavio je u utorak sudanski izaslanik pri Afričkoj uniji (AU) Usman Alsaid, dodavši da bi vojna intervencija Zapada u toj udaljenoj regiji mogla dovesti do podjele najveće afričke zemlje, te do destabilizacije u susjednim zemljama.

Alsaid je to kazao na marginama sastanka o Darfuru u kojemu sudjeluju predstavnici 53 zemlje članice AU-ova Vijeća za mir i sigurnost koji se održava u Adis Abebi.

"Sjedinjenim Državama ne sviđa se politika sudanske vlade", rekao je Alsaid pojasnivši kako je riječ o politici koju SAD smatra protuameričkom kada je riječ o stanju u Iraku ili o izraelsko-palestinskom sukobu.

Washington će tijekom tjedna pozvati na glasovanje u UN-u o rezoluciji koju predlaže SAD, a odnosi se na sankcije koje bi se mogle uvesti Sudanu zbog stanja u Darfuru, odakle je zbog sukoba bilo prisiljeno pobjeći oko milijun ljudi, a više od 30.000 ih je poginulo.

EU je u ponedjeljak pozvao UN da dobro razmotri zamisao o uvođenju sankcija Sudanu, zemlji članici Arapske lige, ukoliko Sudan ne onemogući arapske milicije koje napadaju pripadnike afričkih zajednica. Američki je Kongres tu kampanju nazvao genocidnom.

U pogledu britanskog prijedloga o slanju vojnika u Dafrur, Alsaid je kazao kako bi vojna intervencija Zapada mogla dovesti do podjele Sudana, što bi prema njegovu mišljenju moglo "destabilizirati još devet susjednih zemalja".

Britanski premijer Tony Blair izjavio je kako bi međunarodna zajednica morala intervenirati u Darfuru, ne isključivši pritom britansku vojnu ulogu ondje, a australske su vlasti izjavile kako bi onamo mogle poslati svoje vojnike u sklopu UN-ovih mirovnih snaga.

Reagirajući na izjave predstavnika obiju zemalja Alsadi je kazao: "One pokazuju da ove zemlje nisu ništa naučile iz teške situacije s kojom su se suočile za vrijeme i nakon vojne intervencije u Iraku".

Pročitajte više