SUDBINA FRANCUSKIH NOVINARA I DALJE NEPOZNATA

Francuski zastupnik Didier Julia, koji je pokušao privatno posredovati, rekao je u petak navečer u Damasku da su dvojica francuskih talaca još u rukama otmičara u Iraku optužujući američke snage u Iraku za neuspjeh oslobađanja, no glasnogovornik američke vojske njegove je tvrdnje nazvao "lažnima".

"Danas sam očekivao povratak novinara, što se nije dogodilo zbog sigurnosnih razloga i slanja izaslanika koji navodno djeluju u ime Francuske", rekao je Julia, zastupnik vladajuće stranke u francuskom parlamentu. No, Greg Slavonic, jedan od glavnih glasnogovornika američke vojske u Iraku tvrdi da "to nije istina" dodajući kako nije dobio "nijedno izvješće koje bi pokazivalo da su te informacije točne i provjerene".

Julia, poznavatelj arapskog svijeta stigao je u Damask u četvrtak navečer i rekao je da sa skupinom privatnih posrednika radi na oslobađanju francuskih novinara Georgesa Malbrunota i Christiana Chesnota, otetih 20. kolovoza u Iraku.

To paraleleno posredovanje za oslobađanje dvojice francuskih novinara izazvalo je žive polemike i dojam zbrke. Predsjednik republike, ministarstvo vanjskih poslova i obrane i predsjednik parlamenta javno su se i jednoglasno ogradili od akcije tog zastupnika.

(Hina) xtm ydgk

Pročitajte više