Suđenje akterima hrvatske samouprave u BiH krajem godine

SUĐENJE bivšim hrvatskim političkim i vojnim dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine optuženim za pokušaj podrivanja ustavnog poretka te zemlje očekuje se krajem ove ili početkom naredne godine, najavio je tužitelj John McNair koji vodi istragu u slučaju tzv. "hrvatske samouprave".

U intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski "Dnevni avaz", McNair je pojasnio kako od suca za prethodno saslušanje do kraja narednog tjedna očekuje potvrđivanje optužnice nakon čega mogu početi pripreme za suđenje.

Ante Jelavić, Miroslav Prce, Ivo Andrić Lužanski, Marko Tokić, Petar Milić, Zdravko Batinić i umirovljeni general Miroslav Čurčić sumnjiče se kako su pokušajem utemeljenja tzv. hrvatske samouprave u dijelovima BiH s većinskim hrvatskim pučanstvom u proljeće 2001. godine pokušali nasilno otcijepiti dio teritorija BiH i srušiti njen ustavni poredak te protuzakonito raspustiti hrvatsku sastavnicu Vojske Federacije BiH.

Hrvatska samouprava bila je proizvod nezadovoljstva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH činjenicom da je na izborima 2000. godine pobijedila široka koalicija umjerenih strana koja je preuzela vlast u zemlji isključivši iz nje HDZ.

Zbog pokušaja uspostave paralelnog sustava vlasti Jelavić i ostali su ubrzo smijenjeni sa svojih dužnosti u tijelima BiH.

Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu nakon toga otvorio je istragu o njihovom djelovanju, no nju je naknadno preuzelo Tužiteljstvo BiH odnosno njegov posebni odjel za borbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala te korupcije na čijem je čelu McNair.

On je još jednom ustvrdio kako je istraga vođena potpuno zakonito, bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH kojom je Županijskom sudu u Sarajevu naložena obustava postupka u slučaju hrvatske samouprave.

"Ovaj predmet odnosno ono za što se osumnjičeni terete mora se procesuirati pred sudom BiH iz više razloga. To je bio jedan važan događaj u historiji ove zemlje i stoga je važno pokrenuti odgovarajuće mjere sukladne toj kvalifikaciji", kazao je kanadski tužitelj.

Jelavić i Prce od veljače ove godine nalaze se u zatvoru kod Sarajeva, gdje čekaju početak suđenja zbog zloporaba povezanih s poslovanjem "Hercegovačke banke" iz Mostara odnosno raspodjelom pomoći koju je Hrvatima u BiH slala hrvatska vlada.

Početak suđenja u ovom slučaju najavljen je za 23. rujna, a McNair je potvrdio kako se spremaju i nove optužnice.

"Novih optužnica u slučaju Hercegovačka banka će biti, ali ništa ne mogu kazati o tome kada će to točno biti i tko će u njih biti uključen", kazao je McNair.

Prema tvrdnjama medija, uz Ivicu Karlovića, Ivana Azinovića i Ivana Medića, optužnica bi mogla biti podignuta i protiv umirovljenog generala HV Ljube Ćesića Rojsa.

Veći broj istaknutih dužnosnika HDZ-a BiH poput aktualnog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića tužitelju McNairu već je dao iskaz u ovom slučaju a on nije krio kako neke od njih želi dobiti kao svjedoke tužbe u proceu protiv Jelavića i ostalih.

Tužiteljstvo BiH zanima prije svega pod kojim okolnostima su istaknuti članovi HDZ-a dobivali povoljne kredite od "Hercegovačke banke".

Pročitajte više