Suđenje bankarima u Osijeku počelo zahtjevima za izuzeća osoba i dokumentacije

BRANITELJI bankara kojima se sudi za pljačku 12 milijuna kuna koji su nestali s računa tvrtke Porr u Raiffeisen banci u Osijeku zatražili su danas na početku sudskog procesa izuzeća zamjenika županijskog državnog odvjetnika Zvonka Vrbana, županijskog državnog odvjetnika Davora Petričevića i samog suca Darka Krušlina i to iz više razloga, kao i izuzeće jednog dijela dokumentacije.

Branitelji optuženih naveli su kako su sudac Krušlin i županijski državni odvjetnik Petričević telefonski razgovarali tijekom stanke suđenja, što je dovoljno razlog za izuzeće zbog pristranosti. Također, branitelji jedne od optuženica zatražili su izuzeće Petričevića zbog rodbinske veze s jednom od svjedokinja. Također, zatraženo je da se iz sudskog spisa izuzme dokument koji je, kako kažu branitelji,  poslan nakon što je počinjeno kazneno djelo.

Mozak operacije i dalje nepoznat

Suđenje se nastavlja u četvrtak. Podsjetimo, optužnica je podignuta protiv troje zaposlenika banke: 28-godišnjeg Lea Đerđa, 49-godišnju Marije Kneif i 49-godišnje Đurđice Brkić, kao i dvojice vanjskih suradnika: 31-godišnjeg Damira Ivanetića i 46-godišnjeg Damira Žalca od kojih se posljednji nalazi u bijegu.

Prema optužnici tijekom rujna 2007. godine u Osijeku, između nepoznate osobe i djelatnika RBA banke stvoren je dogovor da sa žiro-računa tvrtke čiji je osnivač inozemna pravna osoba, temeljem krivotvorene dokumentacije, neovlašteno podigne 12 milijuna kuna. Tako je Đerđ u bazi podataka banke utvrdio podatke o osobama ovlaštenim za raspolaganje novčanim sredstvima, a Ivetić je pribavio krivotvorenu putovnicu na ime osobe ovlaštene za podizanje novca s ovog računa i predao je za sada nepoznatoj osobi.

Kod Đerđa nađeno tek tri milijuna kuna

Ta je osoba u poslovnici banke u Osijeku zatražila od Kneif i Brkić isplatu 12 milijuna kuna. Iako svjesni da se ne radi o ovlaštenoj osobi, one su obje, prema ranijem dogovoru, mimo pravila o poslovanju banke odobrile ovu isplatu navedenog novca nepoznatoj osobi. Identitet osobe koja je podignula novac još uvijek nije poznat, a kod nje se nalazi devet milijuna kuna. Ostatak od tri milijuna kuna nađen je kod Đerđa.

I.Ć.
Foto: Arhiv

Pročitajte više