Suđenje Frani Mitroviću: U Milanu častio ručkom splitsko poglavarstvo karticom državne firme

Foto: Index

U SPLITU je danas nastavljeno suđenje Frani Mitroviću i Nikši Giovanelliju, članu Nadzornog odbora i predsjedniku Uprave Jadroplova s kraja 90-ih.

Sudac Mlađan Prvan ispitao je Zvonka Toulu, predsjednika Uprave Jadroplova, koji je prijavio Mitrovića zbog neopravdanih troškova napravljenih karticom Jadroplova. Mitrović je, kako je navedeno u optužnici, napravio gotovo pola milijuna kuna štete Jadroplovu.

Putovao je po svijetu, kupovao darove djeci naših diplomata, posjetio je Disneyland, a Jadroplov je platio Mitroviću čak i operaciju kamenca.

Toula: Mitrović je puno pomogao u kritičnim situacijama, ali ovi se troškovi nisu mogli prihvatiti

Giovanelli, u to doba predsjednik Uprave, nije pravio oko toga probleme, a stvari su se zakomplicirale kada je u fotelju prvog čovjeka Jadroplova, većinski državne tvrtke, 1999. godine zasjeo Toula.

"Samo su dvojica članova Nadzornog odbora imali kartice. Zvone Marković i Mitrović. Primali su naknadu, nisu trebali imati kartice. Uočio sam razlike u visini troškova Frane Mitrovića. Uprava je podnijela kaznenu prijavu jer je dio troškova bio neopravdan. Protiv Giovanellija sam podnio još pet, šest kaznenih prijava. Jadroplov je imao off-shore tvrtke koje su plaćale dio troška kartice", kazao je Toula. 

U to doba u Jadroplovu se vozilo 30 auta iznajmljenih kod malteških tvrtki, otkrio je Toula.

"Trošilo se na sve strane, htjelo se prikazati Jadroplov kao uspješnu firmu. Meni je žao, Mitrović je kao direktor Splitske banke puno pomogao Jadroplovu u kritičnim situacijama, ali ovi troškovi se jednostavno nisu mogli prihvatiti", kazao je Toula.

Buličić u Milanu sreo i Oparu

Danas se u sudnici suca Prvana našao i bivši splitski gradonačelnik Miroslav Buličić. Njegovo saslušanje predložila je obrana.

Buličić se sjetio kako je Frane Mitrović, tada generalni konzul u Milanu, počastio ručkom poglavarstvo grada Splita na čelu s tadašnjim gradonačelnikom Ivicom Škarićem. Platio je karticom Jadroplova.

Buličić nam je kazao da je u Milanu tada sreo i aktualnog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu koji je bio službenik u konzulatu.

Njegov iskaz trebao je pokazati da Mitrović nije trošio sredstva Jadroplova na osobnu uživanciju, nego za stvarne potrebe tvrtke. U Milanu su tako za ručkom rješavali složene imovinsko-pravne odnose Jadroplova i Grada Splita. Možda bi bilo jeftinije da su to napravili u Splitu. Udaljenost između gradske uprave i direkcije Jadroplova iznosi nepunih pedeset metara. Do Milana ima više od 900 kilometara. 

Vrhovni sud srušio presudu zbog šest tisuća kuna razlike

Mitrović i Giovanelli osuđeni su na zatvorske kazne 2011. godine, no Vrhovni sud prije dvije godine srušio je presudu zbog šest tisuća kuna razlike u presudi i pismenom otpravku, unatoč tome što je sutkinja Maria Majić poslala ispravak. Nije uvaženo pa se tako suđenje po optužnici iz 2000. godine još jednom vratilo na početak.

Slučaj je zadužio sudac Mlađan Prvan. Tražio je izuzeće jer je kao vaterpolo sudac imao kontakte s Mitrovićem i Giovanellijem. Prvi je bio igrač i predsjednik Sportskog društva Jadran, dok je Giovanelli, kao direktor Jadroplova, financirao VK Jadran. Izuzeće nije prihvaćeno. 

Danas se Giovanelli nije ni pojavio u sudnici.

Pročitajte više