Suđenje za opoziv Trumpa: Demokrati gube, jedna republikanka ipak iznenadila

Foto: EPA

U UTORAK je započeo proces opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa u američkom senatu. To je treće suđenje za opoziv u cijeloj američkoj povijesti. Trumpa se tereti za dvije točke optužbe. Prva se odnosi na to da je tražio pomoć od ukrajinskih vlasti kako bio olakšao reizbor za predsjednika te ometanje rada kongresa s obzirom na to da je Bijela kuća zabranila potencijalni svjedocima da svjedoče pred istražnim odborom. Trump se nalazi na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, a putem Twittera je poručio: “Pročitajte transkripte”.

Na samom početku došlo je do izmjene pravila suđenja, a rasprava o tim pravilima dugo je potrajala. Umjesto dva dana, obje strane će imati tri dana za predstavljanje svojih argumenata. 

Chuck Schumer, lider demokratske manjine u Senatu u ime tužiteljstva uložio je amandman, kojim je tražio od Bijele kuće da dostavi specifične dokumente te snimke povezane sa spornim Trumpovim zahtjevom prema Ukrajini. Očekivano, Senat to nije odobrio.

Prije nego što je odbijen demokratski zahtjev, u Senatu je izloženo da je u Trumpova administracija, tijekom istrage u Kongresu, ignorirala službene pozive koji su poslani, a savjetnik Bijele kuće napao je demokrate uz tvrdnje da su Informacije selektivno curile te da se svjedocima prijetilo, dok je prijedlog Demokrata da zovu svjedoke na suđenje u Senatu nazvao smiješnim.

Schumer je predložio i drugi amandman. Ovaj se odnosi na traženje dokumentacije od State Departmenta.

Demokratkinja Val Demings se založila za to da State Department dostavi dokumente kojima Senat zasad nema pristup tvrdeći kako bi to razotkrilo Trumpovu spletku i pokazalo da su Ukrajinci razumjeli koruptivnu narav njegovog zahtjeva, a nakon nje je kratko govorio savjetnik Bijele kuće Pat Cipollone koji je komentirao Schiffovu namjeru da na svjedočenje pozove bivšeg savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Johna Boltona. Rekao je da izdavanje obvezujućeg poziva Boltonu "nije ispravno" jer su ga propustili zvati tijekom suđenja. 

Nakon rasprave uslijedilo je glasanje, a i ovaj je amandman odbijen. Kako se i očekivalo, 53 republikanca glasala su za odbijanje amandmana, a 47 demokrata protiv.

Demokrati gube, jedna republikanka ipak iznenadila

Iako su demokrati zasad gube u Senatu, jedna je republikanska senatorica ipak iznenadila. 

Riječ je o Susan Collins koja je objavila priopćenje u kojem je navela da će vrlo vjerojatno podržati ideju da se na suđenje pozove još svjedoka.

"Očekujem da ću zaključiti da će dodatne informacije biti od pomoći", napisala je.

Schumer će predstavljati treći amandman da se dostave relevantni dokumenti iz Ureda za upravljanje i proračun.

Inače, očekuje se da će Trump biti oslobođen jer republikanci drže 53 senatorska mjesta. Ako ga nekim slučajem okrive, njegovu funkciju preuzima američki potpredsjednik Mike Pence. Suđenjem u Senatu predsjeda John Roberts, čelni sudac Vrhovnog suda. On ne donosi odluku o krivnji, nego brine da suđenje teče po unaprijed ustanovljenim pravilima. Tužiteljstvo se sastoji od skupine od sedam demokrata koji će predstaviti optužnicu. Trumpov tom obrane predvode Pat Cipollone iz Bijele kuće te Jay Sekulow, Trumpov osobni odvjetnik.

Tijek događaja mogli ste pratiti uživo na Indexu:

00:41 Nakon rasprave uslijedilo je glasanje, a i ovaj je amandman odbijen. Kako se i očekivalo, 53 republikanca glasala su za odbijanje amandmana, a 47 demokrata protiv.

Schumer će predstavljati treći amandman da se dostave relevantni dokumenti iz Ureda za upravljanje i proračun.

00:20 Nakon Demings kratko je izlagao savjetnik Bijele kuće Pat Cipollone koji je komentirao Schiffovu namjeru da na svjedočenje pozove bivšeg savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Johna Boltona. Rekao je da izdavanje obvezujućeg poziva Boltonu "nije ispravno" jer su ga propustili zvati tijekom suđenja. 

23:54 Demokratkinja Val Demings se založila za to da State Department dostavi dokumente kojima Senat zasad nema pristup. "Oni bi upotpunili naše razumijevanje toga kako se predsjednikova spletka odvijala u stvarnom vremenom. Pokazalo bi se da je ukrajinska strana razumjela koruptivnu narav Trumpovog zahtjeva"; rekla je Demings.

23:20 CNN prenosi da senatori međusobno šalju papiriće i dijele slatkiše dok traje rasprava.

23:15 Republikanska senatorica Susan Collins objavila je priopćenje u kojem je navela da će vrlo vjerojatno podržati ideju da se na suđenje pozove još svjedoka.

"Očekujem da ću zaključiti da će dodatne informacije biti od pomoći", napisala je.

22:49 Kako se i očekivalo, Senat nije odobrio amandman kojeg je predložio Chuck Schumer, lider demokratske manjine u senatu. Senat je glasovao s rezultatom 53:47.

Schumer je predložio i drugi amandman. Ovaj se odnosi na traženje dokumentacije od State Departmenta.

22:37 Senatori glasaju o Schumerovom prijedlogu za dostavljanje dokumenata iz Bijele kuće. 

22:00 Tijekom istrage u Kongresu, Trumpova administracija ignorirala je službene pozive koji su poslani:

Bijeloj kući od koje su se tražili dokumenti o Trumpovim razgovorima s ukrajinskim predsjednikom Zelenskijem te snimke u kojima službenici Nacionalnog vijeća sigurnosti izražavaju svoju zabrinutost;

Pentagonu od kojeg su se tražili dokumenti o neočekivanom zamrzavanju slanja pomoći Ukrajini koje je naredio Trump;

Uredu za poslovanje i budžet, koji je dio Bijele kuće, od kojeg se tražila dokumentacija i mejlovi o internim potezima vezanim za uvođenje i opravdanje zamrzavanja slanja američke vojne pomoći Ukrajini;

State Departmentu, od kojeg su se tražili poruke i mejlove, koje su razmijenili ljudi koje je imenovao Trump, među njima i Mikea Pompeo, o vršenju pritiska na ukrajinsku vladu;

Ministarstvu energetike, od kojeg su se tražili dokumenti o kontaktima ministra Rickyja Perryja i ukrajinskih službenika te njegova komunikacija s ljudima koje je Trump imenovao o Ukrajini.

21:30 Demokrati su dobili sat vremena da objasne argument koji je iznio Schumer. On traži od Senata da Bijeloj kući naloži “određene dokumente i snimke".

Zoe Lofgren, zastupnica koja je sudjelovala i u slučajevima opoziva Nixona i Clintona, rekla je kako su poduprli amandman jer će omogućiti pošteno suđenje koje se temelji na potpunim dokazima.

21:20 Nakon što je McConnell unio dvije promjene koje se tiču organizacije suđenja, demokrat Schumer je naveo u izjavi kako će “pravi test” biti ako dopusti svjedoke i dokumente. 

21:13 Pat Cipollone ponovo govori pred senatom gdje se obrušio na Schiffa te govorio protiv svjedoka tijekom suđenja.

“Informacije su selektivno curile. Svjedocima se prijetilo. Dobrim javnim službenicima je rečeno da će biti zatvoreni zbog nepoštovanja vlasti”, rekao je Cipollone.

Rekao je i da je prijedlog Demokrata da zovu svjedoke na suđenje u senatu “smiješan".

20:58 Pat Cipollone, savjetnik Bijele kuće, rekao da je njihov tim od Adama Schiffa zatražio dokumente koji se tiču zviždača.

“Hoće li Schiff dati dokumente? Tražili smo ga te dokumente. Tražili smo ih te dokumente kad se, suprotno njegovim prvim izjavama, ispostavilo da njegov tim radi sa zviždačem. Rekli smo da nam puste da vidimo dokumente. Objavite te dokumente. Mi još uvijek čekamo”, rekao je Cipollone.

20:54 Trumpov odvjetnik Sekulow govoreći pred senatom kritizirao je demokratskog zastupnika Adam Schiffa koji će voditi ekipu pravnika u procesu opoziva.

Rekao je i kako se Trump našao na meti demokrata zbog njegovih odnosa s Ukrajinom nakon što ruska istraga nije pokazala ono što su se oni nadali. 

“Kad je propala ruska istraga, prebacili su se na Ukrajinu”, rekao je.

20:48 Demokratski senator Chuck Schumer započeo je svoje izlaganje. Tražit će određene dokumente i snimke iz Bijele kuće.

20:41 Odvjetnik Jay Sekulow, koji vodi Trumpov tim, govori pred senatom. Sekulow je Trumpov odvjetnik otkako je stupio na mjesto predsjednika. 

Sekulow je rekao kako su spremni izložiti slučaj te da će američkom narodu objasniti o čemu je ovdje riječ.

20:30 Oglasio se i predsjednik Trump koji se nalazi na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.
Putem Twittera, Trump je poručio: “Pročitajte transkripte”.

20:05 Došlo je do promjene rasporeda saslušanja. Svaka strana dobit će tri dana za uvodne riječi. Prema prvotnom planu trebala su trajati samo dva dana. To znači da će izlaganja svakog dana trajati po osam, a ne 12 sati. Kako suđenje počinje u jedan sat, pretpostavlja se da će trajati do devet sati navečer, umjesto do ponoći, kako je bio prvotni plan.

Vođa republikanske većine Mitch McConnell rekao je kako želi da suđenje traje što kraće, a demokrati su poručili kako je najavljeni kratki vremenski okvir nastojanje da se prikrije nedolično predsjednikovo ponašanje.

Vođa demokrata Schumer kritizirao je plan vođe republikanaca u Senatu 

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer kazao je kako je predložena republikanska rezolucija koja određuje način suđenja Donaldu Trumpu u Senatu "ništa drugo nego nacionalna sramota". Schumer je kritizirao plan vođe republikanaca u Senatu Mitcha McConnella, prema kojemu bi se održala saslušanja koja bi trajala do dugo u noć.

"Ako je predsjednik tako siguran u svoju poziciju, zašto je ne predstavi usred bijela dana?" zapitao se Schumer.

"O nečemu tako važnom kao što je opoziv McConnellova rezolucija nije ništa drugo nego nacionalna sramota i ostat će zapisana u povijesti kao jedan od najmračnijih dana Senata", rekao je Schumer na novinskoj konferenciji.

Prema McConnellovom planu suđenje će biti kratko, a svjedocima je onemogućeno svjedočenje

Navedena rezolucija predviđa suđenje od 48 sati u kojemu će tužitelji, dvoje demokrata iz Zastupničkog doma, i četvero Trumpovih odvjetnika imati jednako vremena za iznošenje svojih argumenata tijekom četiri dana.

Tužitelji su predsjednik Odbora za obavještajne poslove Zastupničkog doma Adam Schiff i predsjednik odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Jerry Nadler.

Trumpa na suđenju zastupaju Pat Cipollone, Jay Sekulow i Kein Starr

Trumpa na suđenju zastupaju savjetnik Bijele kuće Pat Cipollone, osobni Trumpov odvjetnik Jay Sekulow, Kein Starr, bivši neovisni savjetnik čija je istraga utrla put za proces opoziva Billa Clintona te umirovljeni profesor prava na sveučilištu Harvard Alan Dershowitz.

Chumer je kazao kako će zatražiti da Bijela kuća dostavi zapise razgovora o američkoj pomoći Ukrajini.

"Prvi amandman koji ću podnijeti bit će zahtjev da Senat zatraži dokumente od Bijele kuće povezane s optužbama protiv predsjednika", rekao je Schumer.

Trump je opozvan u Zastupničkom domu u prosincu

Trump je opozvan u Zastupničkom domu u prosincu, ali u Senatu će do toga teško doći, budući da je potrebna dvotrećinska većina, a republikanci, za razliku od Zastupničkog doma, u Senatu imaju većinu.

Četiri mjeseca nakon što je izbio ukrajinski skandal i zasjenio kraj Trumpova mandata te 10 mjeseci prije no nego Amerikanci izlaze na izbore kako bi odlučili hoće li ga ponovno izabrati za predsjednika, 100 članova Senata počelo se okupljati u 13 sati po lokalnom vremenu, a predsjednik Vrhovnog suda John Roberts predsjedat će suđenjem.

Zadaća tih zastupnika, koji su kao porotnici prisegnuli prošli tjedan, jest odlučiti o tome je li Trump zloupotrijebio svoju dužnost i ometao Kongres, za što je optužen u dva članka opoziva koje je prošli mjesec prihvatio Zastupnički dom.

U njima se navodi da je Trump pokušao izvršiti pritisak na Ukrajinu u pogledu upletanja na izbore 2020. kako bi mu pomogla da pobijedi te tada nastojao spriječiti kongresnu istragu o svojim postupcima.

To je treći put da predsjednik prolazi suđenje o opozivu, prije njega to su prošli Andrew Johnson 1868. i Bill Clinton 1999.

Opoziv se odvija u dva koraka

Opoziv se u praksi odvija u dva koraka, što je odraz činjenice da američki Kongres ima dva doma. Iako je proces jasno političke naravi jer ga vode zastupnici, osmišljen je tako da zrcali pravni postupak.

Demokrati su zatražili od Senata koji nadziru republikanci da smijeni Trumpa zbog toga što je vršio pritisak na Ukrajinu da istražuje bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, njegovog političkog rivala, i potom ometao istragu o skandalu.

Trump je opozvan u Zastupničkom domu u prosincu, ali u Senatu će do toga teško doći, budući da je potrebna dvotrećinska većina, a republikanci, za razliku od Zastupničkog doma, u Senatu imaju većinu.

Predsjednik Vrhovnog suda SAD-a John Roberts započeo je danas pred televizijskim kamerama postupak u Senatu

Predsjednik Vrhovnog suda SAD-a John Roberts započeo je danas pred televizijskim kamerama postupak u Senatu. Formulacija u ustavu za opoziv zastupnicima ostavlja dosta prostora za manevriranje. Prijedlog postupka koji je iznio vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell već je izazvao oštre reakcije demokrata. Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer kazao je kako je predložena republikanska rezolucija koja određuje način suđenja Donaldu Trumpu u Senatu "ništa drugo, nego nacionalna sramota".

McConnell je najavio da će Senat, u kojem republikanci imaju 53 od 100 mjesta, odbaciti zahtjeve za saslušanje svjedoka ili iznošenje dodatnih dokaza na početku postupka.

Dvije strane će, po njegovom planu, idućih dana iznijeti uvodne argumente a nakon toga će uslijediti pitanja i rasprava idućeg tjedna. Tek nakon toga će se razmatrati pozivanje svjedoka.

McConnel nije isključio mogućnost da bi republikanska većina do tada mogla odbaciti prijedlog opoziva.

Demokrat Adam Schiff, tužitelj u postupku, McConellova pravila je nazvao "prvim korakom za požurivanje suđenja koji je orkestrirala Bijela kuća". "To nije proces za pošteno suđenje. To je proces za pristrano suđenje. To je proces ako ne želite da Amerikanci vide dokaze", rekao je Schiff na konferenciji za tisak. 

Pročitajte više