Sudski izvjestitelji traže izmjenu članka koji zabranjuje objavu identiteta osumnjičenika

ZBOR novinara sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva (HND) najavio je danas inicijativu za izmjenu članka Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koji ne dopušta objavu identiteta osobe protiv koje se podnosi kaznena prijava.

O problemima na koje nailaze novinari u svom radu zbog navedenog članka i inicijativi za izmjenu ZKP-a, predstavnici sudskih izvjestitelja upoznali su danas u Valbandonu kraj Pule ministricu pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, ministra unutarnjih poslova Šimu Lučina i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

U priopćenju MUP-a kaže se da su Čelnici dvaju ministarstava i Državnog odvjetništva pokazali razumijevanje za inicijativu Zbora novinara sudskih izvjestitelja.

Pri izmjeni članka 171. ZKP-a vodilo bi se računa o zadovoljenju prava javnosti na informaciju, na zajamčenu privatnost te neugrožavanje tijeka kaznenog postupka.

Predstavnici HND-ova Zbora na čelu s predsjednikom Dušanom Miljušem dogovorili su širi zajednički sastanak novinara koji izvješćuju o predistražnom i kaznenom postupku, glavnih urednika, te policije i državnog odvjetništva.

Policija i Državno odvjetništvo najavili su da će posebnu pozornost posvetiti prijetnjama i fizičkim nastrajima na novinare koji su povezani s obavljanjem njihova posla.

Radni sastanak novinara s ministrima i glavnim državnim odvjetnikom održan je u sklopu sastanka čelnika kriminalističke policije i državnoga odvjetništva iz cijele Hrvatske u Valbandonu.

Pročitajte više