Šuker: Odbijeni svi zastupnički amandmani, proračun ostaje 90,9 milijardi

VLADA RH odbila je sve amandmane, njih 325, koje su zastupnici podnijeli na predloženi državni proračun za iduću godinu, pa proračun ostaje u ranije predviđenim okvirima, dakle 90,9 milijardi kuna, izvijestio je večeras, nakon izvanredne i vrlo kratke vladine sjednice, ministar financija Ivan Šuker.

Saborski zastupnici podnijeli su ukupno 417 amandmana, no 92 nisu bila u skladu sa Zakonom o proračunu, odnosno njihovi predlagatelji nisu naveli s kojih pozicija treba uzeti novac za ono što predlažu, a što spomenuti zakon izričito traži.

Vlada, koja nije prihvatila ni jedan zastupnički amandman, na proračun je predložila pet svojih amandmana.

Četiri su amandmana, kaže ministar, tehničke naravi, odnosno njima se preraspodjeljuju sredstava unutar pojedinih ministarstava (obrane, znanosti, poljoprivrede).

Važnijim ministar Šuker smatra amandman kojim Vlada predlaže da se za 80 milijuna kuna poveća stavka za subvencioniranje kamata za izvoz kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), no ukupna stavka za HBOR ostaje ista - 660 milijuna kuna.

Vlada traži i da se smanji stavka međunarodnih članarina Ministarstva financija za 2,08 milijuna kuna i taj iznos usmjeri u HAZU.

Vlada je također odbila zastupničke i utvrdila nekoliko svojih amandmana na zakon o izvršavanju državnog proračuna.

Ministar Šuker ističe kako se jednim od njih utvrđuje da odredbe toga zakona, za koje je već ranije predloženo da se ne odnose na državu, ne odnose ni na lokalne jedinice. Razlog tomu je njihova neprovedivost, odnosno trenutačno stanje Državne riznice, te činjenica da samo jedan grad, Velika Gorica, ima ustrojenu riznicu, objasnio je ministar.

Ministar Šuker izvijestio je da će se vatrogastvo i u idućoj godini financirati na dosadašnji način i s istim iznosom, s tim da se do rujna iduće godine mora izraditi novi zakon o vatrogastvu koji će jasno propisati i financiranje profesionalnih vatrogasnih postrojba, te odnose i obveze države i lokalnih jedinica.

Ministar financija procijenio je da će HDZ-ovi koalicijski partneri poduprijeti proračun prilikom sutrašnjeg izglasavanja u Hrvatskom saboru.

Razgovori sa SDSS-om i zastupnikom bošnjačke manjine Šemsom Tankovićem završeni su, a dogovoren je i najveći dio s HSU-om, rekao je Šuker.

Potvrdio je da u Vladu nije došao milijardu kuna težak amandman HSU-a, te ni jedan amandman zastupnika HDZ-a.

Amandmani HDZ-ovih zastupnika (Glavaša, Drmića i Šiljagića) među su ona 92 amandmana koja nisu podnesena sukladno Zakonu o proračunu.

O amandmanima i državnom proračunu Hrvatski sabor će glasovati sutra, a to bi, kaže ministar Šuker, bilo prvi put od uspostave hrvatske države da se o proračunu raspravlja i glasuje već u studenom.

Pročitajte više