Sukob interesa? Filipovićev čovjek za energetiku fino zarađuje na poslu s Konzumom

Foto: FaH

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa još je 22. svibnja ove godine otvorilo predmet vezan za Ivu Milatića, državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva zaduženog za energetiku, no do sada nije donijelo odluku nalazi li se ovaj HDZ-ovaca u sukobu interesa s obzirom na činjenicu da njegov OPG, a i on sam, ima znatnu  korist od ugovora s Konzumom.

Naime, Milatić Plavac mali, Pošip i Cuvée dostupni su u svim Super i Maxi Konzum trgovinama i to, kako se navodi na službenim stranicama OPG-a državnog tajnika, od srpnja 2021. godine. 

>> Benčić: Da bi kupio plin, PPD je morao imati ogroman manjak. Zašto su se kockali?

Nikola Grmoja, zastupnik Mosta, je gostujući sinoć u emisiji HTV-a Otvoreno koja se bavila velikom plinskom aferom, prozvao Milatića, koji je također bio u studiju, da je njegova prodaja vina Konzumu skandalozna te ga optužio za korupciju. Grmoja je, aludirajući na sukob interesa, spomenuo kako je Pavle Vujnovac, glavni čovjek PPD-a, suvlasnik Fortenove, ujedno i Konzuma. 

>> VIDEO Sukob Grmoje i državnog tajnika u Otvorenom: "Vidimo se na sudu"

Milatić najavio sudsku tužbu protiv Grmoje 

Milatić je od Grmoje zbog izjave da je korumpiran, zatražio ispriku tijekom emisije, no kako je nije dobio, najavio je sudsku tužbu. No, krenimo redom. 

Hrvatsku već danima potresa velika plinska afera, a nakon što je sinoć tijekom rasprave na saborskom odboru šef regulatora HROTE-a Boris Abramović jasno označio PPD kao najvećeg kupca jeftinog plina, otvorilo se niz pitanja vezanih za odnos te tvrtke s vladajućom strankom.

Najdalje je otišao zastupnik Grmoja, koji je izravno povezao državnog tajnika zaduženog za energetiku sa šefom PPD-a Pavlom Vujnovcem. 

Titl

Još prije dva mjeseca N1 Televizija objavila je kako je Milatić, državni tajnik za energetiku u Ministarstvu gospodarstva, značajno povećao prihode temeljem poslovanja vlastitog OPG-a, a nakon što je ugovorio plasman svojih vina na police u Konzumu.

Povećao prihode od OPG-a

U imovinskoj kartici Ive Milatića vidljivo  je povećanje prihoda od OPG-a posljednjih godina, a od 154 tisuće eura prihoda na godišnjoj razini iz 2019. godine stigli su do 231 tisuće eura prijavljene u posljednjoj imovinskoj kartici. U svibnju ove godine Ministarstvo gospodarstva i sam Milatić odbijali su primisao na bilo kakav sukob interesa, no sada se opet povuklo to pitanje i to nakon afere s plinom. 

"Povjerenstvo je trenutno u postupku utvrđivanja radi li se o vjerodostojnoj i osnovanoj prijavi, odnosno jesu li ispunjene pretpostavke za pokretanje postupka protiv navedenog obveznika", kažu nam danas iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa vezano za Milatića dodajući kako je prijava protiv njega podnesena u svibnju ove godine.  

Ako Povjerenstvo utvrdi postojanje pretpostavki za daljnje vođenje postupka, zatražit će Milatićevo očitovanje te će potom predmet uvrstiti na dnevni red neke od budućih sjednica, kažu nam na kraju iz Povjerenstva. 

Filipović za sada bez komentara na svog tajnika

Očitovanje smo pokušali i sami dobiti te smo pitali Ministarstvo je li državni tajnik Milatić obavijestio Ministarstvo gospodarstva, a vezano za poslovne ugovore s Konzumom, i objasnio eventualni sukob interesa? No, nismo dobili nikakav odgovor. 

Običaj je da se u ovakvim i sličnim slučajevima dužnosnik obično izuzima od odluka koje bi ga mogle dovesti u sukob interesa, no u opisu posla tajnika zaduženog za energetiku je i plinski biznis u kojem glavnu riječ u Hrvatskoj vodi PPD.   

Recimo na kraju kako se Milatićevo ime, upravo u kontekstu donošenja odluka, spominjalo sinoć za vrijeme tematske sjednice Odbora za gospodarstvo o "Izvješću o problematici kupnje i prodaje plina prema uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije".

"Je li Milatić bio zauzet prodajom svojih vina firmi koja ima istog vlasnika kao i PPD?"

"Recite vi meni gdje je naš državni tajnik za energetiku i zašto nije danas ovdje? Kako je državni tajnik za energetiku Ivo Milatić propustio vidjeti da će regulativa koju je pisao dovesti do problema i da će se netko obogatiti na jeftinom INA-inom plinu? Je li bio zauzet prodajom svojih vina firmi koja ima istog vlasnika kao i PPD?", pitala se sinoć zastupnica Možemo Sandra Benčić.

Pročitajte više